NOVICE OD VSEPOVSOD

julij '24

Z morskim taksijem od Ankarana do Pirana

Tudi letošnje poletje je zaživela ladijska linija, ki na relaciji Ankaran–Koper–Izola–Piran prevaža potnike in kolesa. Prevozi so do 1. septembra na voljo dvakrat dnevno, in sicer dopoldne in popoldne. Vsak dan, razen ob ponedeljkih, prevoze enako kot v prejšnjih sezonah opravlja Sandi Radolovič z ladjo Zlatoperko. Gre za 18-metrsko ribiško barko iz hrastovega lesa, še zadnjo iz stare ribiške flote v Izoli. Zgradili so jo leta 1955 v Betini na otoku Murter na Hrvaškem. Ladja sprejme do 70 potnikov in ima deset nosilcev za kolesa. Cene vozovnic se gibajo od dva do pet evrov, odvisno od lokacije vstopa, za prevoz kolesa je treba odšteti evro. Rezervacije mest na ladji niso možne, potniki storitev uporabljajo po sistemu kdor prvi pride, prvi melje, vozovnico kupite kar na ladji. V Ankaranu potnike pričakajo na pomolu Valdoltra, v Kopru ob zunanji obali na parkirišču na Ukmarjevem trgu, v Izoli na pomolu pred hotelom Marina, v Piranu pa v pristanišču na pomolu pri rdečem svetilniku. Urnik voženj je dostopen na spletni strani Regionalnega razvojnega centra Koper – RRC Koper, v turističnih informacijskih centrih in tudi pristaniščih, kjer ladja prevzema potnike. Prevozi potekajo tudi v primeru slabega vremena, razen če bi vreme onemogočalo varno plovbo. (N. H., foto: Zlatoperka.com)

Se vidimo na F3ŽO!

V soorganizaciji Proeventa in Mestne zveze upokojencev Ljubljana – OPZDU bo od 30. septembra do 2. oktobra 2024 v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že 23. festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Osrednja prireditev ob mednarodnem dnevu starejših v Republiki Sloveniji že vrsto let gradi mostove med generacijami, posamezniki, nevladnimi organizacijami in drugimi deležniki. Letos bo program osredotočen na aktivno staranje. Rdeča nit strokovnega programa bo okrogla miza o pomenu priprave na aktivno upokojitev, ki jo bo vodila Vlasta Nussdorfer z izbranimi gosti. Aktivna priprava na upokojitev je namreč ključnega pomena za kakovostno in izpolnjujoče obdobje življenja po zaključku delovne kariere. Na festivalu bodo še debate o dolgotrajni oskrbi, aktivnem staranju in socialnem dialogu, spoštljivem nagovarjanju starejših, infrastrukturi in urbanem razvoju, primernem za starejše, o pomenu družinskih oskrbovalcev v tretjem obdobju življenja, bivanjski problematiki in sobivanju generacij, finančni pismenosti za odrasle in o EU, prijazni starejšim. Kulturni program bo predstavljal domačo pesem, glasbo in ples društev upokojencev, kulturnih in folklornih skupin ter športnih društev iz vse Slovenije, nekaj nastopov bo tudi iz tujine. Podrobneje boste spoznali dnevne centre aktivnosti, izobraževalni program pa bo združeval različne tematike: pomen nastanka društev, potop v umetniška dela Simone de Beauvoir, pogovore o minljivosti in življenju ter ideje za popotovanja v zrelejšem obdobju. Sodelovalo bo veliko razstavljavcev s področja zdravja, zdrave prehrane, prehranskih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Več na www.f3zo.si.

Okrog Kamniško-Savinjskih Alp

Na raziskovanje lepot Kamniško-Savinjskih Alp se lahko vse do 1. septembra vsak dan odpravite s t. i. prevozom skoči gor – skoči dol oziroma hop-on hop-off. Krožna pot omogoča obisk priljubljenih turističnih točk, od Kamniške Bistrice, Preddvora, Jezerskega do Logarske doline. Vse lahko obiščete v enem dnevu, saj kombi v dopoldanskih urah odpelje v eno smer, popoldne pa se vrača v obratni smeri. Postaje in vozni red kombija najdete na spletni strani Kamniško-Savinjskih Alp, za prevoz pa je treba sedež rezervirati vsaj en dan pred odhodom na telefonski številki 040 890 105.

Nova pustolovščina v Kekčevi deželi

V tematskem parku Kekčeva dežela v Kranjski Gori so za obiskovalce pripravili igro pobega Misija Eliksir, ki jo odlikujejo neokrnjena narava, privlačna zgodba in izvirne uganke. Udeležence na planinskih travnikih in v gozdu poleg Bedanca in Pehte čakajo presenetljivi izzivi, živali, skrivnostni predori in gorski tobogani, medtem ko iščejo eliksir, s katerim bi rešili naravo pred zastrupljanjem.

Igro je zasnovalo podjetje Enigmarium ob sodelovanju Agencije Julijana, v njej pa sodeluje ekipa od dveh do štirih igralcev. Traja približno eno uro po nezahtevni krožni poti, ki je dolga manj kot dva kilometra, lahko jo igrajo v slovenskem ali angleškem jeziku.

Dražba poslikanega medveda

Do 17. julija si lahko na Trgu republike v Ljubljani ogledate 145 dvometrskih pisano poslikanih medvedov, ki v sklopu razstave United Buddy Bears, Umetnost strpnosti /The Art of Tolerance z dvignjenimi šapami širijo prijateljstvo in optimizem med državami. Umetniki iz vsega sveta so jih poslikali že leta 2002 v Berlinu, nato so začeli potovati po svetu. Z barvami in vsebino poslikav predstavljajo posamezne države, njene značilnosti, kulturo, zgodovino, ljudi, pokrajino, gospodarstvo, glasbo ali običaje. Na ogled je tudi slovenski medved, ki ga je letos v barvah slovenske zastave poslikal umetnik Luka Rep. Prejšnjega, ki ga je ustvaril ptujski umetnik Marjan Kekec - Ogradni, pa zdaj prodajajo na dražbi. Ta bo potekala do 17. julija 2024 do 14. ure, izkupiček bo namenjen Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste. Do takrat si ga lahko ogledate v atriju mestne hiše.

V pomoč osebam z demenco v Črni gori 

V Črni gori je med nekaj več kot pol milijona prebivalci že 16 odstotkov starejših od 65 let. Hitro narašča tudi število oseb z demenco, vendar pa v državi ni zakona, ki bi posebej urejal varstvo in podporo teh ljudi. Zato je dobrodošel projekt Živeti z demenco: projekt za ljudi z demenco ali pri tveganju zanjo in njihove družine, ki ga sofinancira Evropska unija. Osredotoča se na ustvarjanje vključujočih skupnosti z zagotavljanjem ustreznih socialnih storitev ter psihosocialne podpore osebam z demenco in njihovim družinam. V partnerstvu z NVO Impuls ter osmimi črnogorskimi občinami pri projektu sodeluje Zavod Krog iz Slovenije, saj je poskrbel za usposabljanje 24 prostovoljk in prostovoljcev, ki bodo 18 mesecev dajali psihosocialno podporo osebam z demenco in njihovim družinam na severu Črne gore. FOTO

Državne nagrade za prostovoljstvo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podelila nagrade in priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2023. Državno nagrado je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije za program Starejši za starejše, ki deluje že dvajset let. Državna priznanja pa so prejeli: gorski reševalec letalec Matej Bizjak, upokojeni policijski inšpektor Alojzij Klančišar, ki sodeluje pri vodenju in razvoju številnih nevladnih organizacij, Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje za razvoj in promocijo lahkega branja v slovenščini, študentka Nika Kržišnik, prostovoljka pri Young Caritas Slovenia, Safet Zjakić, prvi v skupini, ki se je po poplavah avgusta lani prebila do Črne na Koroškem, in Anja Žitnik, soustanoviteljica Medgeneracijskega društva Tromostovje. (Foto: Janez Platiše)

 

Prva javna platforma za izposojo e-knjig

Cobiss Ela se imenuje nacionalna platforma za izposojo elektronskih knjig, ki je nastala na pobudo Združenja splošnih knjižnic, ob podpori ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Institutom informacijskih znanosti Izum. Omogoča brezplačno izposojo e-knjig članom vseh slovenskih splošnih knjižnic. Posameznik si lahko izposodi največ pet knjig za obdobje do 21 dni, bere jih lahko na največ dveh napravah hkrati. Na voljo je okoli 2000 naslovov različnih slovenskih založb, ponudba pa se bo še širila. E-knjige so na voljo v spletni aplikaciji Cobiss+, brati jih je mogoče na mobilnih napravah, osebnih računalnikih in bralnikih e-knjig. Za branje na računalniku priporočajo program Thorium Reader, za branje na mobilnih napravah aplikacijo Cantook by Aldiko.

Do letošnjega junija je pod okriljem založbe Beletrina sicer deloval sistem za izposojo elektronskih knjig Biblos. Zdaj so pripravili naročniško platformo Beletrina Digital, ki ponuja pestro izbiro elektronskih in zvočnih knjig, filmov s slovenskimi podnapisi, podkastov in različnih avtorskih prispevkov.

 

Ko nedostopno postane dostopno

V Knjižnici za slepe in slabovidne Minke Skaberne v Ljubljani je še do 13. julija odprta mednarodna inkluzivna fotografska razstava Nevidni svet, ki omogoča doživljanje fotografije tudi slepim in slabovidnim. Pri nas ima hudo okvaro vida od osem do deset tisoč ljudi, resnejše okvare celo do 40 tisoč ljudi. Pri Canon Adria so v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije z reliefnimi natisi, zvočnimi opisi in braillovo pisavo oživili enajst osupljivih fotografij priznanih svetovnih fotografov. S tovrstnim in tako imenovanim inkluzivnim oblikovanjem je izkušnja boljša za vsakega obiskovalca razstave, saj razširi spekter čutil, s katerimi drugače doživi fotografijo. Tisti, ki z vidom nimajo težav, pa lahko s simulacijami različnih okvar vida bolje razumejo izkušnjo slabovidnih.

Podaljšanje veljavnosti subvencioniranih vozovnic

Veljavnost subvencioniranih vozovnic za prevoz v javnem potniškem prometu, ki potečejo julija, bo samodejno podaljšana za eno leto, so sklenili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Z rdečo vozovnico Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) se lahko nemoteno vozite z medkrajevnimi vlaki in avtobusi, prav tako jo lahko uporabljate na mestnih avtobusih v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Kranju, Novem mestu, Jesenicah, Celju in Krškem. Do subvencionirane vozovnice so upravičeni upokojenci oziroma starejši od 65 let, imetniki evropske kartice ugodnosti za invalide in vojni veterani – če niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti.

Kultura pod zvezdami

Ob poletnih večerih je prijetno spremljati gledališke ali filmske predstave na prostem. Poiskali smo nekaj predlogov.

V letnem gledališču na Muljavi so ob 180. obletnici rojstva Josipa Jurčiča pripravili uprizoritev zgodovinske povesti Jurij Kozjak, slovenski janičar. V predstavi, ki jo pripravlja Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava, sodeluje kar 80 ljudi. Ponovitve bodo 5., 6. ter 12. in 13. julija. Podrobnosti najdete na: https://namuljavi.si/.

V Poletnem gledališču Studenec so pripravili gledališko predstavo s petjem Čevljar baron Rudolfa Hahna. Komedijo je priredil Alojz Stražar, ki komedijo tudi režira, glasbo je prispeval Slavko Avsenik ml. Premiera bo 19. julija, nato pa bodo predstave še 20., 25., 26., 27. in 28. julija ter 8., 9., 10. in 11. avgusta. Ves program 24. kulturnega poletnega festivala Studenec najdete na https://studenec.net/.

Na Ljubljanskem gradu bo tudi letos Kino pod zvezdami. Od 11. julija do 3. avgusta 2024 bodo predvajali nekaj najbolj odmevnih filmov, ki jih izberejo v Kinodvoru. Na Ptuju bodo Kino brez stropa 2024 na dvorišču za kinom odprli 18. julija, nato pa bodo projekcije ob četrtkih, petkih, sobotah in nedeljah do 25. avgusta. V Češminovem parku v Domžalah vrtijo poletne filme ob četrtkih, petkih in sobotah do 13. julija. Poletni kino pripravljajo tudi v Radovljici, Velenju, Šentjurju, na Vrhniki, v Medvodah in še kje.

V Novem mestu bodo gradili oskrbovana stanovanja

Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ima v različnih slovenskih krajih okoli 470 najemnih oskrbovanih stanovanj, ki so  arhitekturno in arhitektonsko prilagojena samostojnemu bivanju starejših od 65 let. Še dvajset jih nameravajo zgraditi na Šegovi ulici v Novem mestu. Poleg nove stavbe, ki jo bo gradila družba CGP, je predvidena še dozidava dvigal in energetska sanacija včestanovanjskih objektov na Šegovi ulici 7, 9 in 11, ki so prav tako v lasti nepremičninskega sklada, gradnja garažne hiše ter delna rekonstrukcija javne infrastrukture. Po besedah direktorja sklada Andreja Hudoklina naj bi projekt zaključili v 17 mesecih, stanovalci pa bi se lahko v vselili v začetku leta 2026. Projekt bo stal nekaj več kot pet milijonov evrov, blizu 160.000 evrov bo prispevala občina, ostalo pa sklad.

Povzetek zakona o dolgotrajni oskrbi

Na spletni strani Inštituta Antona Trstenjaka je objavljen kratek in v razumljivem jeziku napisan povzetek zakona o dolgotrajni oskrbi. Na 12 straneh so povzeli najpomembnejše informacije, katere pravice pripadajo uporabnikom v posameznih kategorijah in kako lahko dostopajo do njih. Opisani so postopki od vstopne točke do ocene upravičenosti do storitev, izbor storitev s preglednico o številu, pogoji za uveljavljanje pravic in nasveti, kako ravnati v določenih primerih. Povzetek oziroma Implementacijo zakona o dolgotrajni oskrbi v občinah preberite na spletni strani https://www.inst-antonatrstenjaka.si/ ali pa ga natisnite. Informacije o dolgotrajni oskrbi dobite tudi v klicnem centru ministrstva za solidarno prihodnost. Pokličete lahko na številko 080 98 10 ob ponedeljkih med 9. in 12. uro ter ob torkih, četrtkih in petkih med 9. in 12. ter med 14. in 17. uro.

Nastaja stanovanjska skupnost za starejše

Na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, tik pred nekdanjim mejnim prehodom z Italijo, so odprli nove prostore dnevnega centra za starejše. Hiša dobre volje, kot se imenuje program, ki je do zdaj gostoval v novogoriškem domu upokojencev, omogoča starejšim prebivalcem, da nekaj ur na dan preživijo v družbi vrstnikov, dobijo hrano in nego, poskrbljeno je tudi za telovadbo in ustvarjalne delavnice, zdaj bodo lahko dneve preživljali tudi v bližnjem parku. V nadstropju pa naj bi zaživela prva stanovanjska skupnost za starejše na Goriškem. Namenjena je starejšim, ki so samostojni in cenijo svojo zasebnost, hkrati pa si občasno želijo družbe in se s sostanovalci družijo na primer ob skupnih kosilih. V stavbi na Erjavčevi bo sobivalo šest oseb, upravljal jo bo občinski stanovanjski sklad s pomočjo Petra Prezlja, ki že sedem let skrbi za zasebno gospodinjsko skupnost v Davči.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media