Finančna uprava je lani pobrala za 8,8 odstotka več prispevkov za Zpiz

19. april 2024

Finančna uprava RS (Furs) je lani pobrala za 5,9 milijarde evrov socialnih prispevkov, ki so prihodek pokojninske blagajne. To je 8,8 odstotka več kot leto prej. Lanski neplačani dolg je konec februarja letos znašal 16,4 milijona evrov in je še naprej v postopkih izvršbe, navaja poročilo Fursa, s katerim se je v četrtek seznanil svet pokojninskega zavoda.

Furs z namenom, da ne bi bilo treba sprožiti postopkov za izvršbo, ki povzročijo negativne posledice za zavezance, neplačnike posebej obvešča o neporavnanih obveznostih. Tako so lani poslali več kot 764.000 opominov za skupni znesek v višini 688,2 milijona evrov. Na podlagi opominov so prejeli skoraj dve tretjini tega zneska.

Z davčnim nadzorom nad obračunavanjem prispevkov za socialno varnost so skupno prejeli 75,6 milijona evrov ali za sedem odstotkov več kot leto prej. Z davčno inšpekcijo pa so izterjali 14,6 milijona evrov ali skoraj trikrat več kot leto prej.

Predstavniki Fursa so izpostavili majhno odzivnost delavcev po prejetju obvestila pokojninskega zavoda, da njihovi delodajalci niso posredovali zahtevanih podatkov o njihovi plači. Vendar je zelo pomembno, da se delavci odzovejo in Fursu sporočijo podatke o izplačilu ali neizplačilu plače, saj lahko le na podlagi tega ukrepa zoper delodajalce.

V nadaljevanju seje je svet Zpiza sprejel dva sklepa. V skladu z njima najnižja pokojninska osnova za letos uveljavljene pokojnine od 1. januarja znaša 1.202,84 evra. Če pa so odmerjene na podlagi tretjega odstavka 390. člena pokojninskega zakona iz leta 2012, ki določa postopke pred uveljavitvijo tega zakona, ta osnova znaša 880,48 evra.

Najvišja pokojninska osnova za letos uveljavljene pokojnine od 1. januarja znaša 4.811,36 evra. Če pa so odmerjene na podlagi omenjenega tretjega odstavka, ta osnova znaša 3.521,92 evra.

Nadomestila za invalidnost, nastalo v letu 2024, se od 1. januarja odmerijo najmanj od osnove, določene v višini 763,80 evra. Nadomestilo za čas poklicne rehabilitacije za invalidnost, nastalo v letu 2024, pa se od 1. januarja odmeri največ v višini 3.055,21 evra.

Člani sveta so potrdili tudi besedilo javnega razpisa za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost prejemnikom pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja v letu 2024, ki bo objavljeno v Uradnem listu.

J.D./Sta


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media