Tudi opuščanje zdravstvene nege je nasilje

15. junij 2024

 Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo 15. junija, Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici – Zvezi opozarja na problematiko sistemskega nasilja nad starejšimi.

V domovih starejših in na drugih področjih strokovne skrbi za starejše prihaja namreč do opuščanja oziroma neizvajanja zdravstvene nege, saj v mnogih zdravstvenih, še posebej pa v socialnovarstvenih zavodih ni dovolj kadra, da bi bila ta ustrezno izvedena. »Kako drugače kot nasilje lahko imenujemo dogajanje, ko sta v domu starejših s sto, dvesto ali več stanovalci ponoči na voljo dva izvajalca zdravstvene nege ali še toliko ne? Dva zaposlena morata ponoči redno obračati na desetine stanovalcev, jim po potrebi zamenjati inkontinenčni pripomoček, pomiriti ljudi z demenco, oskrbeti tiste, ki imajo bolečine, vročino, ki potrebujejo zdravila, pogovor …« menita Darinka Klemenc in Dora Lešnik Mugnaioni, članici Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici – Zvezi.

Kot primer sistemskega nasilja in težke etične dileme, na katero še komaj pomislimo, navajata množično uporabo inkontinenčnih pripomočkov, pa tudi uspaval in pomirjeval pri stanovalcih v domovih starejših. Mnogi namreč niso povsem inkontinentni, potrebujejo le pomoč pri odvajanju, morda le pri vstajanju, sistem pa zaposlene prisili, da dajo vsakemu za vsak slučaj plenico, kar lahko prizadene njihovo dostojanstvo, opozarjajo v delovni skupini. Zato poziva odločevalce, da nemudoma sprejmejo kadrovske standarde in normative, ki predstavljajo srž problema pomanjkanja kadra zdravstvene nege, vključno s sramotno nizkimi plačami številnih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media