Bodite v senci in pijte dovolj tekočine

19. junij 2024

 Vročina škodljivo vpliva na počutje in zdravje, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj ljudje zmanjšajo izpostavljenost vročini in se umaknejo v senco, v naravo ali v hladnejše prostore. Priporočajo tudi uživanje lahke hrane v manjših obrokih, zadostno uživanje tekočin  in lahka oblačila.

Visoke temperature so lahko razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi, pa opozarjata Gregor Veninšek, dr. med., vodja Centra za geriatrično medicino Interne klinike in doc. dr. Hugon Možina, dr. med., vodja Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana. Bolj ogroženi so tisti, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. Še posebej pa naj bodo skrbi deležni onemogli ljudje, ki so odvisni od oskrbe drugih oseb in tisti starejši, ki sicer živijo sami.

Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem, kar poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa. Zato je v času visokih temperatur po navedbah zdravnikov  koristno dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje ter dnevno tehtanje. Če je krvni tlak stoje nizek, svetujejo zmanjšanje ali prehodno opustitev odmerka zdravil za nižanje krvnega tlaka. Če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, pa svetujejo zmanjšanje ali prehodno opustitev zdravila za odvajanje vode. V obeh primerih morate obvestiti osebnega zdravnika.

 Splošna priporočila za lažje premagovanje vročine

1. Zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih (ne pozabite na ohlajene javne površine!). V kolikor nimate klimatske naprave, zračite bivališče v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta.

2. Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča.

3. Pijte več vode in to preden začutite žejo. Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, ker lahko le te dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj slednje učinkovine povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da bo boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen. Kakšna je običajna barva in količina seča opazujte v obdobju, ko so temperature normalne.

4. Če nimate učinkovitega hlajenja prostora, se večkrat dnevno hladite s tuširanjem ali kopanjem.

5. Uporabljajte ohlapna, lahka in svetla oblačila.

6. Ne uporabljajte štedilnika, ker dodatno segreva prostor.

7. S sosedi, prijatelji ali sorodniki se dogovorite, da občasno preverijo, kako se počutite. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media