Spoznajte solinarsko kulinariko

Dobro počutje | maj '24

Prehrana 

Sardele so bile pogosta jed solinarjev.

Živa kulturna krajina solin je dediščina in navdih, ki ju je treba tankočutno negovati. Solinarstvo je vendarle spodbujalo razvoj obalnih mest ter vzpostavitev trgovskih poti.

In tega se zavedajo na Obali, kjer se je že pred leti povezalo več ustanov, ki pripravljajo prireditve v okviru projekta Solinarska kulinarika. Osredotočen je na proučevanje, predstavitev in pripravo jedi, povezanih s sezonskim bivanjem in delom v solinah. Na ta način želijo poudariti pomen ohranjanja lokalnih ekoloških obrti, ki jo predstavlja dediščina Piranskih solin. V krajih, povezanih s solinarsko dediščino, na dogodkih predstavljajo jedi, ki so bile nekoč običajne v družinah solinarjev. Od peke kruha do priprave užitnih samoniklih rastlin iz solin (osočnik) ter rib, ki se odlično podajo s polento, teknejo tudi sipe z blitvo in divjim koromačem, za sladkosnede pa je poskrbljeno s preprostimi, a izvrstnimi sladicami. Veliko presenetljivo pestrih jedi lahko spoznate v lani izdani knjigi Okus po morju: stara istrska kuhinja, ki jo je pripravila dr. Lucija Čok. Letos je predvidenih pet dogodkov na temo solinarske dediščine, ko bodo potekala predavanja, pogovori, ustvarjalne delavnice in pokušnje tradicionalnih jedi. Dogodki bodo potekali ob popoldnevih 22. maja, 26. junija in 24. julija v Muzeju solinarstva na Fontaniggeah, 25. avgusta pri cerkvi sv. Jerneja v Sečovljah ter 2. oktobra v Portorožu v nekdanjem skladišču soli Monfort.

Besedilo in fotografija: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media