-
Mesni ragu
Potrebujemo:
500 g svežih svinjskih rebrc
500 g govedine (pleče, vrat, bočnik)
2 para svinjskih klobas (pečenice, klobase za kuhanje)
3 pločevinke vloženega paradižnika
1 čebulo
sol, poper, baziliko
1 dl rdečega vina
olje po potrebi
Priprava:
Čebulo drobno nasekljamo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in čebulo svetlo popražimo. Medtem narežemo meso na manjše kose, klobase pustimo kar cele, ter naložimo v lonec k čebuli. Pražimo toliko časa, da meso posivi. Prilijemo paradižnik, vino in malo vode, solimo, popramo, zmanjšamo ogenj in pokrito dušimo dve uri, da postane omaka gosta in svilnata. Po potrebi prilijemo še malo vode ali vina. Pogosto premešamo.
-
Peka kruha ni zapletena – kvašeno testo je mnogo bolj vodljivo in veliko manj občutljivo, kot so nas učili. Če pa smo malenkost čarobni: pri gnetenju testo za kruh ogrevamo s svojim rokami, mu podarimo svojo energijo, misli, ki se kasneje prenesejo na vsakogar, ki ga zaužije.
Za prve poskuse peke kruha je najprimernejša bela pšenična moka, z drugimi vrstami moke je sprva potrebno nekaj vaje. Ržena moka, recimo, ima precej topnih vlaknin, zato se testo ves čas lepi na delovno površino. Tak kruh tudi pečemo dalj časa kot pšenični kruh. Podobno je s koruzno in ajdovo moko; ti dve za nameček nimata niti glutena, tako kot ječmenova in kvinojina, zato je testo težko oblikovati, kruh tudi ni prav visok in rahel. Te moke vedno zmešamo s pšenično moko – z belo ali polbelo bo kruh rahlejši kot s polnozrnato (razen v primeru celiakije).
-
Za veliko skledo solate potrebujemo:
250 g pisanih testenin
večjo papriko
kozarček črnih oliv
manjšo pločevinko koruze
olivno olje, kis, sol
Priprava:
Najprej skuhamo testenine. Ne izberemo prevelikih, pa tudi premajhnih ne. In pisane so privlačnejše.
Papriko narežemo na kocke, olive izkoščičimo in po potrebi prepolovimo. Povsem ohlajenim testeninam dodamo narezano papriko, olive, koruzo, vse pa bogato začinimo z oljem in kisom ter solimo in popramo.
Ponudimo kot osvežilno solato ob pečeni pleskavici ali drugem mesu z žara. Je imenitna ideja za piknik ali pogostitev na domačem vrtu.
-
Cvetačna solata z jajci in mlado čebulo
Potrebujemo: večjo cvetačo, 2 stebli mlade čebule, 2 žlici gorčice, olje, sol, poper, kis, 4 trdo kuhana jajca.
Priprava: Cvetačo očistimo, razdelimo na manjša socvetja in v slanem kropu blanširamo, da še ostane čvrsta – približno 5 minut. Odcedimo in pustimo, da se povsem ohladi, nato dodamo mlado čebulo, narezano na kolesca. Jajca olupimo in narežemo na koščke. Stresemo v posodico in dodamo gorčico, kis in olje. Dobro premešamo in po potrebi prilijemo malo vode. S tem prelijemo cvetačo, premešamo in solato pustimo počivati na hladnem pol ure, da se okusi okrepijo. Ponudimo po blitvini juhi ob pečenem puranjem zrezku. Solata se v hladilniku obdrži tudi tri dni.
-
Pred desetletjem ali dvema nihče ni niti pomislil, da bi bila moka drugačna kot bela pšenična. Danes poznamo pšenično, pirino, rženo, ajdovo in koruzno moko. V specializiranih trgovinah dobimo še ovseno, ječmenovo, kamutovo, riževo, proseno in moko iz kvinoje, amaranta. Ne gre za modo, kaj šele izbirčnost, pač pa za način prehranjevanja na pameten način, z raznovrstnimi hranili.
Kupila sem tudi že laneno moko, v kateri so bila zmleta lanena semena za obogatitev kruha, podobno konopljino, čičerikino in sojino moko. Zadnji dve sta pomembni predvsem za tiste, ki so alergični na jajca, saj žlica takšne moke nadomesti jajce.
-
Sladka hrenova omaka
Potrebujemo: 1 žlico masla, 2 žlici drobtin, 2 žlici sladkorja, 2 pesti sveže naribanega hrena, 1 do 2 zajemalki goveje juhe
Priprava: Hren naribamo. V kozici na maslu zarumenimo drobtine, jih sladkamo in dodamo hren. Premešamo in počasi prilivamo govejo juho. Dobro premešamo in kuhamo še največ dve minuti. Omaka naj bo gosta.
Ponudimo jo kot prilogo h kuhanemu govejemu mesu in pireju iz krompirja in zelenjave (npr. korenja, pora, zelene itd.). Zraven ponudimo regrat ali radič s trdo kuhanim jajcem.
-
Zelena leča z zimsko zelenjavo
Potrebujemo:
1 večjo svežo repo
2 rdeča korenčka, 1 rumeni korenček, pol zelene, pol kolerabe, peteršiljevo korenino
150 g zelene leče
sol, poper, vejico šetraja, lovorov list
1 manjšo čebulo
50 g slanine
2–4 pare hrenovk
vodo ali jušno osnovo
Priprava:
Čebulo narežemo in stresemo v lonec. Drugo zelenjavo (korenje, zeleno, kolerabo, peteršiljevo korenino in repo) očistimo, po potrebi olupimo, narežemo na kocke in prav tako stresemo v lonec. Na kocke narežemo še slanino, stresemo v lonec, pristavimo in vse skupaj popražimo.
-
Postopki priprave hrane s toplotno obdelavo so kuhanje v vodi ali sopari, praženje, dušenje, cvrtje, peka v pečici, v foliji, na žaru, nad žerjavico in nekateri novejši, npr. uporaba mikrovalovne pečice, kuhanje v voku itd. Vsak izmed teh načinov ima svoje posebnosti, prednosti in slabosti. Ker je februar mesec pustnih dobrot, se posvetimo cvrtju.
Cvrtje pravimo postopku, ko je živilo potopljeno v olje pri višjih temperaturah. Živilo lahko prej še pomokamo, povaljamo v jajcu in potem še v drobtinah, čemur pravimo pogovorno pohanje oziroma strokovno cvrtje z dunajsko panado. Ta plast predvsem ohranja sočnost, saj deluje kot nekakšen plašč. Tako bo meso piščančjega bedra, ki že samo po sebi vsebuje več maščob in več vode, še sočnejše in tudi okusnejše.
-
Jajce na oko s poli salamo in sirom za žar
Za 4 osebe potrebujemo:
200 g poli salame
250 g sira za žar
2 čebuli
timijan
sol
6 do 8 jajc
Priprava: Poli salamo narežemo na manjše koščke, sir za žar na kocke, čebulo pa na tanke rezine. Vse skupaj stresemo v ponev in pražimo, da zadiši in se vse skupaj malce zapeče. Če je res potrebno, dodamo malce maščobe. Na koncu v ponev previdno ubijemo jajca, da ostane rumenjak cel, in pustimo, da beljak zakrkne. Solimo in začinimo s timijanom.
Po brokolijevi juhi ponudimo to jed s kruhom in sezonsko solato, ki smo jo obogatili s kuhano zeleno lečo. Za posladek naj bo kompot iz suhega sadja.
-
Jetrna pašteta - Koprivni fritati - Vanilijeva krema
Jetrna pašteta
Za 2 kozarčka po 300 g potrebujemo:
350g piščančjih (ali kunčjih) jeter
150 g masla (75 g za pašteto, 75 g za preliv)
1 manjšo čebulo
2 vejici timijana, majaron
75 ml žgane pijače ali aromatičnega posladkega/sladkega belega vina
75 ml sladke smetane
pol žličke soli, poper
po želji strok česna, ingver, muškatni orešček, klinčke in pehtran