Poiskali smo vam odgovr

Bralka sprašuje, kaj vse je treba postoriti, če kdo umre doma, saj »preprosto ne veš, kaj storiti, kam poklicati, koga mora moraš obvestiti ...«

Podatke smo poiskali pri Pogrebnem podjetju Maribor in v Javnem podjetju Žale.

Ob smrti na domu mora pokojnika pregledati zdravnik, zato je treba v najkrajšem času (po zakonu o matičnem registru pa v 48 urah po smrti) obvestiti pristojno službo. V Mariboru je to mrliško pregledna služba Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca (tel.:02 333 18 88), v Ljubljani pa Inštitut za sodno medicino (tel: 01 524 49 51, mrliške preglede opravljajo za potrebe mestne občine Ljubljana ter občin Brezovica pri Ljubljani, Dol pri Ljubljani, Dobrova-Horjul, Ig, Polhov Gradec, Škofljica).

Med čakanjem na zdravnika lahko svojci pokojnika preoblečejo ali pa počakajo, da to opravi pogrebna služba.

Zdravnik po pregledu pokojnika izda potrdilo o smrti in poročilo o vzroku smrti, svojci pa se lahko s pogrebnim podjetjem dogovorijo za prevoz pokojnika in o vsem, kar je povezano s pogrebom.

Ob smrti v bolnišnici ali v domu starejših občanov prijavo uredi vodstvo ustanove, ki pisno ali po telefonu obvesti svojce. Svojci prevzamejo pokojnikova oblačila in osebne stvari in sami urejajo vse v zvezi s pogrebom.

Za naročilo prevoza, pogreba ali upepelitve potrebujete osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list) ter kartico zdravstvenega zavarovanja pokojnika in potrdilo o opravljenem mrliškem ogledu (če je smrt nastopila na domu).

Odvisno od načina pokopa potrebujete še oblačila za pokojnika ter njegovo fotografijo (če bo pokojnik upepeljen, na Žalah, denimo, umrlega oblečejo v obleko za upepelitev iz ekološkega materiala).

Pokop ali upepelitev se opravita najmanj 36 ur po ogledu mrliškega oglednika.

Pogrebno podjetje v 48 urah od dneva smrti predloži upravni enoti zdravniško potrdilo o smrti in poročilo zdravnika o njenem vzroku. Pristojna matična služba pa v tridesetih dnevih od prijave smrti pošlje svojcem izpisek iz knjige umrlih.

Svojcem pokojnika pripadajo nekatere pravice:

Pogrebnina - Če je bil pokojnik obvezno zdravstveno zavarovan v Republiki Sloveniji, je tistemu, ki poskrbi za pogreb, zagotovljena pravica do pogrebnine v znesku 507,12 evra – ta znesek se odšteje od cene pogreba. Vlogo za povračilo pogrebnine upravičenec vloži pri enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, priložiti je treba račun za opravljeni pogreb, kartico zdravstvenega zavarovanja pokojnika ter dokazilo o smrti.

Če ni dedičev ali če niso sposobni poravnati pogrebnih stroškov, jih poravna občina. Na omenimo, da je cena za žarni pogreb na Žalah nekaj več kot 557 evrov, pogreb s krsto pa stane 673 evrov.

Posmrtnina – Ožji družinski člani, ki jih je umrli preživljal do svoje smrti, imajo pravico do posmrtnine kot enkratne denarne pomoči, ki znaša 100 odstotkov zajamčene plače v Republiki Sloveniji na dan smrti zavarovane osebe. Šteje se, da je umrli zavarovanec preživljal upravičenca, če je bil zavarovan po njem kot družinski član. Drugi upravičenci morajo pravico do posmrtnine izkazati z ustreznimi dokazili. Tudi to vlogo upravičenci oddajo na zavodu za zdravstveno varstvo.

Pokojnina - Dediči so upravičeni do pokojnikove pokojnine za mesec, v katerem je nastopila smrt. Za podrobnosti se pozanimajte na enoti zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media