Stoletnica slovenskega baleta
Le komu ne zapoje duša, ko pomisli na nežne baletke v belih krilcih in kako plešejo na konicah prstov, na visoke skoke moških plesalcev, eleganco gibov, čudovite zgodbe, ujete v balete, kot so Labodje jezero, Romeo in Julija, Giselle ... Vse to je ovito v prelepo glasbo … Slovenski balet praznuje letos sto let in spomnili se bomo njegovih začetkov in ljudi, ki so spisali njegovo zgodovino.
»Poklic baletnega plesalca je prav gotovo nekaj posebnega, saj združuje izjemno zahtevno telesno usposobljenost z umetniškim izpovedovanjem brez besed. Plesalčevo sredstvo izražanja je njegovo telo. Nenehno urjenje, popolno obvladovanje mišic, iskanje lepe linije, skladnost v gibih – in nazadnje nenehna kontrola samega sebe.« Tako je baletno umetnost opisal dr. Henrik Neubauer, baletni plesalec, koreograf, operni režiser, pedagog in avtor skoraj 40 knjig neprecenljive vrednosti za baletno umetnost.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.
Navade spreminjamo postopno
Naša prehrana se je v zadnjih desetletjih precej spremenila. Vse manj jedi si pripravimo sami in tudi kuhamo manj iz osnovnih živil. Kaže, da se premalo zavedamo, kako imata prehrana in življenjski slog velik vpliv na naše zdravje. Na Inštitutu za nutricionistiko se že 15 let z različnimi raziskavami in programi trudijo prispevati k izboljšanju prehranskih navad in h krepitvi zdravega življenjskega sloga, podpirajo pa tudi razvoj in proizvodnjo bolj kakovostnih živil. Pogovarjali smo se z njihovo raziskovalko doc. dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.Koristne preventivne zdravstvene meritve
Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu še vedno vodilni vzrok obolevnosti in umrljivosti. Zato je redno spremljanje zdravstvenega stanja zelo pomembno, da vemo, kdaj se je neka sprememba v zdravju zgodila, kako dolgo traja in kako hitro napreduje.Jabolka in hruške za dobro voljo in zdravje
V šoli so nas pri matematiki učili, da ni dobro mešati jabolk in hrušk, saj ne moremo primerjati dve neprimerljivi zadevi ali stvari. Podoben rek poznajo tudi drugi narodi. Toda to ni "zveličavna" resnica. Z vidika zdravja je oboje skupaj še bolj učinkovito.V spominih se zelo rada vračam v otroštvo. Na manjši hribovski kmetiji smo živeli skupaj z očetovo mamo in se dobro razumeli. Poleti smo se z brati vsaj enkrat odpravili na kopanje v bližnje toplice in tako sem nekoč nagovorila tudi staro mamo, da bi šla z nami. Vedno je bila le doma, najdlje je šla do bližnjega mesta, kamor je nesla prodajat smetano ali jajca, drugače pa je ves čas delala na zemlji, da je lahko kot vdova po vojni h kruhu spravila svoje otroke. Zelo me je presenetila, bila je za stvar.
-
Fotogalerije
Odnos do starejših je ogledalo družbe
1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe
13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum
10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023Starejši niso breme družbe
28. september 2023 -
Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
Več » -
Zdus za vsaj 7,1-odstotno uskladitev pokojnin
Novosti pri pridobitvi pravic na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja
Tudi virtualna vadba s Šolo zdravja
Danes izplačane pokojnine so za 4,5 odstotka višje
Pevska delavnica s skupino Cintare
Obiščite čarobno podzemlje s svetilkami
Novomeški policisti starejše obdarili s senzorskimi svetilkami
© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42
Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS
▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre
revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media