Brusnice za preprečevanje vnetij sečil

Dobro počutje | september '24

Zdravje

Analiza osemnajstih kliničnih raziskav je potrdila, da uporaba brusničnega soka lahko prepreči ponavljajoča se vnetja spodnjih sečil, torej mehurja in sečnice.

V svetu narašča neobčutljivost za protimikrobno terapijo, hkrati pa se več kot polovica žensk spopada z najmanj eno epizodo vnetja sečil letno, zato je nujno najti načine zdravljenja te neprijetne bolezni brez uporabe antibiotikov, ugotavljajo raziskovalci avstralske univerze Bond. Po poročanju portala Medscape so v metaanalizi obdelali podatke 18 raziskav z naključno izbranimi raziskovanci, vključili pa so tudi rezultate dveh raziskav med ljudmi s tveganjem za ponavljajoče se bolezni sečil ne glede na starost ali spol. Vanje je bilo vključenih 3091 bolnikov.

V metaanalizi so iskali število vnetij sečil pri dveh skupinah ljudi. Prva je dobivala protimikrobno terapijo, druga, t. i. placebo skupina, pa ob pojavu vnetja sečil te terapije ni dobivala. Pri obeh skupinah so preiskovali simptome občutljivega mehurja, pogosto siljenje na vodo, število uriniranj, bolečine ob uriniranju in uporabo protimikrobnih zdravil. Ugotavljali so, kako ljudem s pojavom vnetja sečil pomagajo brusnice, brusnični izdelki v obliki tablet ali kapsul, uporaba drugih sadnih sokov, uporaba brusničnega soka v različnih koncentracijah in pogostnosti uporabe ali kako deluje placebo (izdelki brez vsebnosti brusnic).

V raziskavah se je pokazalo, da se je pri uporabnikih brusničnega soka v 27 odstotkih redkeje ponovilo vnetje spodnjih sečil v primerjavi s tistimi, ki so uporabljali placebo (tekočino brez vsebnosti brusnic), in v 54 odstotkih redkeje kot pri ljudeh, ki niso uporabljali ničesar pri pojavu znakov vnetja spodnjih sečil. Metaanaliza šestih raziskav je pokazala, da je uporaba antibiotikov pri ponavljajočem se vnetju spodnjih rodil za 49 odstotkov nižja pri uporabnikih brusničnega soka v primerjavi z uporabniki placeba in za 59 odstotkov nižja v primerjavi z bolniki, ki niso pri pojavu vnetja uporabljali ničesar. Pri uporabi brusničnih izdelkov se je tudi zmanjšala pojavnost ponavljajočih se vnetij sečil.

Primerjava med spoloma ni bila mogoča, ker so bile skoraj v vseh analiziranih raziskavah vključene v pretežni meri samo ženske.

Prevedla in priredila: Mateja Kožuh Novak, fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media