Kultura kratke

Prosti čas | september '24

Ljubitelji boginje Talije komaj čakamo, da se začne nova sezona, ki veliko obeta. Nekaj predstavitev nove sezone v naših gledališčih.

Foto: arhiv SNG Maribor

Slovensko ljudsko gledališče Celje bo pripravilo šest premier domačih in tujih dramatikov. Osnovna tema bo komedija s humorjem in satiro, »ker je v vsaki komediji nekaj resnice«, s širokim spektrom zvrsti, ki se pretakajo čez robove komičnega, »saj gledališče je in mora biti prostor srečevanja, spraševanja in raziskovanja«, je med drugim zapisal direktor gledališča Miha Golob. Sezono odpirajo z gledališko igro Krajnski komedijanti, ki je ostro kritična in tudi polemično politična farsa, opomin vsem nam, kako močna in prepotrebna so bila prizadevanja posameznikov slovenskega naroda za utemeljevanje politične samostojnosti, za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, predvsem pa za dosego popolne suverenosti.

V Mestnem gledališču ljubljanskem so jo poimenovali Prepovedane poti in bo obravnavala motive, kot so laž, preizkušnja, sum, dvom, presenečenje, sram in ljubosumje. Verjamejo, da umetnost lahko stori veliko. Zagotovo spodbuja k samorefleksiji in čuječnosti, prikliče sočutja, nas oplemeniti in obogati. Načrtujejo deset premier. V petih uprizoritvah bo v ospredju dramska, v preostalih pa komedijska intonacija. Tri uprizoritve bodo krstne, dve iz zakladnice klasike, pet iger bo pri nas prvič uprizorjenih. Njihovi predstavi Bodočnost in Razpoka sta izbrani za letošnji glavni program mednarodnega festivala Bitef, ki je še vedno eden najuglednejših gledaliških festivalov na svetu.

V Mestnem gledališču Ptuj je vodilna tema nove sezone Sejem ničevosti. Napovedujejo štiri premiere, dve nastajata v koprodukciji tako z Mestnim gledališčem ljubljanskim kot Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta. Novo sezono bo novembra začela krstna uprizoritev komične drame Radost, ki prinaša zgodbo o tem, kako v hiši, polni izpuhtele preteklosti, sobivajo naključni stanovalci. Režiser Nejc Gazvoda jo je izkoristil za to, da na humoren in včasih tragičen način slika zablode sodobnega časa.

V SNG Nova Gorica za novo sezono pripravljajo žanrsko in vsebinsko raznolike predstave. Te bodo prikazale tako čas hitrih odnosov kot še vedno težko temo neplodnosti, o čemer govori otvoritvena predstava Urbane drame popularne hrvaške avtorice Tene Štivičić. Posebnost nove sezone bodo kar tri uprizoritve, ki jih bodo izvedli v sklopu projekta Evropske prestolnice kulture. Gostili pa bodo tudi druga institucionalna gledališča s svojimi predstavami.

V Gledališču Koper bosta v novi sezoni rdeča nit večernega abonmaja družina in ljubezen. Tako bo prva na sporedu dvojezična tragedija Romeo in Julija, ki bo koprodukcija koprskega gledališča z Narodnim gledališčem Republike srbske iz Banjaluke. Sledile bodo še štiri premiere, ustanovili pa bodo tudi gledališče za otroke Svetilnik, pripravili predstave za maturante in sodelovali s številnimi gledališči.

Foto: Jovanka Bojkovići

Z geslom V novo sezono se odpravimo skupaj bo Prešernovo gledališče Kranj pripravilo štiri premiere. Prva bo predstava Kot vsa sodobna dekleta bosanske dramatičarke Tanje Šljivar, v kateri se dotika občutljive teme najstniške seksualnosti ter daje glas mladim dekletom. Izhaja iz resničnega primera, ko so učenci osnovne šole iz manjšega kraja odšli na petdnevno ekskurzijo, po njihovi vrnitvi se je izkazalo, da se je sedem učenk vrnilo nosečih. Avtorica z monološkimi izpovedmi trinajstletnih deklic razkriva njihovo intimno doživljanje sveta, najstniške seksualnosti in nosečnosti ter njihovo ujetost v svet tradicionalnih vrednot in družbene stvarnosti, v kateri odraščajo in jo kritično motrijo.

V SNG Maribor načrtujejo enajst premier, šest dramskih, pet opernih in dve baletni. Prva premiera v novi sezoni bo Aristofanova komedija Ženske na oblasti, kar je v skladu z mislijo umetniškega direktorja Aleksandra Popovskega, ki je zapisal, da ga je zaznamovala beseda optimizem, in si želi, da bi bila nova sezona v tem znamenju. Operno sezono bo uvedla Donizettija opera Lucia Lammermoorska, baletno pa plesni spektakel Plameni Pariza, ki bo prva uprizoritev pri nas.

SNG DRAMA Ljubljana bo do konca celovite prenove delovala na začasni lokaciji, in sicer na Litostrojski 56 (L56), razen koprodukcije z ljubljansko Opero in baletom, ko bodo Brechtovo Opero za tri groše uprizorili v sestrski matični hiši. Poudarili so, da Drama ostaja Drama, le naslov bo drug. Igrali bodo repertoar Velikega odra in Male drame. Novo sezono začenjajo s predstavo Otroci sonca Maksima Gorkega v režiji Paola Magellija.

Šentjakobsko gledališče je repertoarno ljubiteljsko gledališče abonmajskega tipa. Rok Andres, umetniški vodja, je četverico novih predstav razpel med preteklost in prihodnost. K sodelovanju je povabil tudi nekaj nekdanjih članov Šentjakobskega gledališča, ki so danes priznani v profesionalnem gledališkem svetu. Po njegovih besedah bodo v avtorskih zasedbah novih del Saša Pavček, Dejan Spasić, Sara Lucu in Mišo Mićić. Za novo sezono so značilne žanrsko in vsebinsko zelo raznolike predstave. Odprla jo bo uprizoritev drame Prevara, ki jo je Harold Pinter napisal leta 1978 in v njej v ospredje postavil zapletenost medosebnih odnosov.

GLASBA

V Slovenski filharmoniji se je pod vodstvom direktorja in umetniškega vodje orkestra Slovenske filharmonije Mateja Šarca, njegove ekipe in glasbenikov znatno povečal obisk. Zelo se trudijo pridobiti novo občinstvo in sodelavce. Tako bosta to sezono na novo pri njih Kahi Solomnišvili, ki je prevzel mesto glavnega dirigenta Slovenske filharmonije, in Stephen Layton, ki je postal glavni dirigent zbora Slovenske filharmonije. Njihovi cikli, kot so SMS – same mogočne skladbe, FKK – filharmonični klasični koncerti, SOS – sodobne orkestrske skladbe, VIP – vokalno-instrumentalni program, PVC – pretežno vokalni cikel in DA – družinski abonma, ostajajo v ponudbi, dodali so več novosti za vse generacije, številne popuste za vpise v abonmaje, prisluhnite jim lahko 14. septembra na poletnem utripu ljubljanske tržnice, kjer so se to poletje že večkrat predstavili.

Jazz Club na Ljubljanskem gradu

Novo sezono začenja znova septembra, ko bodo različni koncerti v Skalni dvorani. Med drugim bo ta mesec nastopil kvartet Mascara, ki igra portugalski fado in argentinski tango. Kasneje pa še dramski igralec in imitator, ki je prav tu začel svojo pevsko pot, Klemen Slakonja.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media