Druženje 

Druženje | september '24

 NEGOVA - SPODNJI IVANJCI 

Društvo upokojencev Negova - Spodnji Ivanjci s sedežem v Negovi je bilo ustanovljeno leta 1984. Jubilej, 40 let delovanja, so proslavili z julijskim piknikom, ki se je začel z nastopom društvenega pevskega zbora pod vodstvom Vlada Maguše. Udeležence je nagovoril predsednik društva Janko Vogrin, ki je iz rok Milana Osterca, predsednika Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota, prevzel odlikovanje zveze. Kot je povedala tajnica društva Elica Starovasnik, je bilo ob ustanovitvi včlanjenih 82 članov, danes jih šteje 181. Pod vodstvom prvega predsednika Jakoba Bračka je društvo delovalo do leta 1998, ko ga je kratek čas vodil Alojz Gomzi. Leta 1999 je predsedniški položaj prevzel Karel Fleisinger, ki je društvo uspešno vodil 21 let. (Besedilo in fotografija: Ludvik Kramberger)

ŠENTJERNEJ

V Šentjerneju je 24. avgusta, ravno na občinski praznik, potekalo 20. srečanje Pokrajinske zveze društev upokojencev za Dolenjsko in Belo krajino. Udeležence so nagovorili predsednica PZDU Cirila Surina Zajc, predsednik DU Šentjernej Franc Hudoklin, predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, šentjernejski župan Jože Simončič ter predstavnika ZDUS in hotela Delfin Izola. V kulturnem programu so sodelovali Šentjernejski oktet, pevski zbor Rožmarin iz Mirne Peči, plesne skupine in recitatorji. Gostitelji, Šentjernejčani, so hkrati praznovali 70 – letnico delovanja društva upokojencev in prejeli plaketo ZDUS. Za uspešno in dolgotrajno delo pa so zahvale prejeli Dušan Kraševec iz DU Dolenjske Toplice, Jože Debelak iz DU Ribnica in Jože Mozetič iz DU Metlika. (Besedilo in fotografija: Marija Andrejčič)

ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI

V začetku poletja so se v Šmartnem v Rožni dolini zbrali prostovoljci programa Starejši za starejše iz društev upokojencev pokrajine Celje – vzhod. Tokratno redno letno srečanje so namenili tudi praznovanju 20. obletnice programa, ki temelji na sočutju in solidarnosti. Kot je poudarila pokrajinska koordinatorica Damjana Lovrenčič, so v teh letih »prostovoljci in prostovoljke dokazali, da ni nič močnejšega od skupnosti, ki skrbi za svoje člane. S svojim delom ne le da pomagate posameznikom, ampak tudi ustvarjate družbo, ki je bolj povezana, bolj empatična in bolj humana.« Prostovoljcem je izrekla hvaležnost za njihovo predanost, saj z njihovo pomočjo mnogi starejši ljudje niso več sami v svojih stiskah. Izrazila je upanje, da bodo nove generacije prostovoljcev nadaljevale delo in da bomo skupaj še naprej gradili družbo, v kateri nihče ne bo pozabljen, kjer bo vsakdo deležen spoštovanja in podpore, ki si jo zasluži. O začetkih in razvoju programa so spregovorile pobudnice in soustanoviteljice programa Anka Osterman, Rožca Šonc in Ivanka Tofant. Prostovoljcem so se za njihovo delo zahvalili še župan Občine Vojnik Branko Petre, podžupan MO Celje Samo Seničar, podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj ter podpredsednik Zdusa Stanko Kranvogel. (Besedilo: Milena Brečko Poklič, fotografija: Stanislav Pečnik)

SODRAŽICA

Konec junija so se sodraški upokojenci odpravili na izlet na Primorsko. Obiskali so Socerb, Črni Kal in nadaljevali pot v Hrastovlje, kjer so si ogledali cerkev z obzidjem in bogatimi freskami. Z njihovo pomočjo so nekoč nepismenim ljudem prikazovali stvarjenje sveta in druge motive. Popoldne so imeli nekaj časa za kopanje v Izoli, ob vrnitvi pa so v Marezigah preizkusili delovanje vinske fontane.

(Besedilo in fotografija: M. Šega)

AJDOVŠČINA

Pevke ženskega pevskega zbora Večernica Društva upokojencev Ajdovščina so nestrpno čakale zaključek pevske sezone, saj so se s pevkami ženskega pevskega zbora Soča Solkan in pevovodjem obeh zborov Miranom Rustjo odpravile na pevsko potovanje. Prvi postanek je bil v Nišu. V cerkvi Sv. križa, kjer je župnik njihov rojak Marko Trošt, so s petjem sodelovale pri bogoslužju, nato pa pripravile še koncert. Drugi dan so se ustavile v Gračanici na Kosovu pri pripadnikih slovenskega kontingenta KFOR 49. Ogledale so si katedralo Matere Terezije in pele pri sveti maši. Potem ko so si ogledale še več znamenitosti v Gračanici in Prizrenu, so se pevke odpravile proti Črni gori in se prek Lovčana zapeljale v Hercegnovi, kjer so v cerkvi sv. Hieronima prav tako zapele pri bogoslužju. (Besedilo in fotografija: Marija Petrovčič)

VELENJE

Skupina Šalek iz Šole zdravja je zgleden primer skrbi za zdravje in dobro počutje, saj se občanke srednje in starejše populacije že desetletje srečujejo na jutranjem razgibavanju. Od začetka pomladi do konca jeseni se zbirajo od 7.30 do 8. ure, v zimskem času pa s polurnim zamikom v naselju Šalek v malem športnem parku ob Paki, kjer izvajajo vaje po metodi 1000 gibov avtorja Nikolaya Grishina. »Že zjutraj prebujamo telo, da dvigne dušo. Ob tem je počutje ves dan boljše. To je odraz naših lepih odnosov, imamo se srčno rade in se spoštujemo,« je dejala organizatorica Agata Zgonec, ob kateri vadbo vodi še osem prostovoljk. Ob teh srečanjih se občasno še dodatno podružijo. Februarja je skupina telovadk praznovala deseto obletnico delovanja, maja so se odpravile na izlet v Mislinjo, prvega julija pa so se vzpele na bližnji hrib Koželj. (Jože Miklavc, fotografija: Tatjana Ferlin) 

POLZELA

V sklopu polzelskega Medgeneracijskega društva Mozaik generacij deluje tudi delavnica Do zdravja z naravo, ki jo že od vsega začetka vodi magistra Cvetka Mastnak Čulk. Doslej so se udeleženke in udeleženci že zelo veliko naučili o pravilni uporabi najrazličnejših zdravilnih rastlinah, o pripravi čajnih mešanic ali kremic ter o naravnem barvanju pirhov, izmenjujejo si semena in rastline, tudi recepte … Zdaj znajo v naravi opaziti tudi tiste drobne rastlinice, ki jih včasih v nenehnem hitenju niso opazili. (Besedilo in fotografija: Majda Mlakar)

Obletnica mature kočevskih dijakov

Nekdanje sošolke in sošolci kočevske gimnazije so se ob 61. obletnici mature srečali 12. junija v gostišču ob kočevskem jezeru. Od takratnih 24 maturantk in maturantov se jih je zbralo le 14. Obujali so spomine na svoja dijaška leta in profesorje. Obljubili so si, da se bodo ponovno zbrali tudi naslednje leto. (Besedilo in fotografija: Marinka Šega)

PRAZNOVALI SO

 Amalija Cimperman, rojena Borštnar, je 4. julija praznovala svoj 100. rojstni dan. Visoki jubilej so obeležili v DSO Fužine v Ljubljani, kjer živi zadnjih šest let. Rodila se je v Bučni vasi pri Mokronogu v kmečki družini, kjer je bilo deset otrok. Otroštvo in večji del mladosti je preživela doma in pomagala na kmetiji, hkrati pa se je učila šivanja. Med vojno je šivala oblačila in zastave za partizane. Leta 1952 je odšla v Ljubljano, kjer je končala poklicno šolo in se zaposlila kot šivilja. Sodelovala je v različnih pevskih zborih, rada je tudi potovala. Ima sina, tri vnuke in pet pravnukov.

 

 Ana Brinjevec iz Podkuma je 24. julija praznovala stoti rojstni dan. Rodila se je v številni družini Grčar na Dolu pri Litiji, kasneje je živela na Polšniku. Med drugo svetovno vojno so bili izgnani v Nemčijo. Poročila se je v Podkum (na Vode), kjer so se rodili dva sinova in dve hčeri. Zdaj ima 11 vnukov in 21 pravnukov. Je častna članica Društva izgnancev Podkum. Rada pogleda kako oddajo po televiziji ali posedi na svežem zraku. Kot pravi, je delo tisto, ki krepi človeka, pa tudi preveč hrane ni dobro pojesti.

 Članica Društva upokojencev Mali Slatnik Jožefa Lenart iz Smolenje vasi pri Novem mestu je 2. avgusta praznovala stoti rojstni dan. Zdaj živi v novomeškem domu starejših občanov in meni, da so za tako lepo starost zagotovo pomembni geni, a še bolj, kako živiš. Prisega na umirjeno in zadovoljno življenje, urejeno družino in lepe odnose s svojimi bližnjimi. Za to si je sama vedno prizadevala.

 Marjeta Dajčman s Krke v ivanški občini je 11. julija praznovala 90. rojstni dan. Po poklicu je učiteljica in višja knjižničarka. Poučevala je na Suhorju, v Radovici, Žirovnici in Vavti vasi. Nazadnje je bila zaposlena v knjižnici v Novem mestu. Že od otroških let je rada pisala in do zdaj je izdala devet knjig. Je članica Svetovnega slovenskega kongresa in Društva upokojencev Metlika, s katerim se udeležuje letovanj v izolskem hotelu Delfin. Veliko ji pomenijo njeni trije otroci, osrečuje jo tudi pet vnukov in dve vnukinji.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

 Marija Zver iz Dokležovja je 18. junija praznovala 80. rojstni dan. Kot učiteljica v prvi triadi je bila s svojo neizmerno ljubeznijo do otrok in predanostjo poklicu nadvse cenjena med sodelavci, starši in učenci. Je ustanoviteljica in predsednica Društva prijateljev mladine Dokležovje, kot članica številnih prostovoljnih društev je vedno pripravljena prisluhniti človeku v stiski in sodelovati pri kulturnih dogodkih. Uživa v sprehodih ob reki Muri, v veliko veselje so ji tudi rože, ki jih v njenem domu in na vrtu ni nikoli preveč. Na svojo mamo, ženo in babico so nadvse ponosni tudi njeni najdražji, štirje vnuki pa so najbolj veseli babičinih dobrot iz kuhinje.

 Ana Zach iz Murske Sobote je dopolnila 90 let. Rodila se je v družini s sedmimi otroki in zelo mlada je šla služit. Z možem sta imela pet otrok, a je že pri 34 letih ostala sama z njimi. Pri vzgoji je bila zelo skrbna, a tudi stroga. Do upokojitve je bila zaposlena kot delavka v kartonaži že propadlega podjetja Pomurski tisk. Dolga leta je prepevala v mešanem pevskem zboru Društva upokojencev Murska Sobota. Živi v bloku s sinom, a jo najbližji pogosto obiskujejo, najbolj pa se razveseli svojih osem vnukov in 11 pravnukov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media