Na festival po druženje, nasvete in zabavo

september '24

Aktualno 

Festival za tretje življenjsko obdobje, sodeč po številu obiskovalcev in obširnem programu, upravičeno nosi naziv največji dogodek za starejše v Evropi, s katerim obenem obeležujemo 1. oktober, mednarodni dan starejših. Letos bo potekal od 30. septembra do 2. oktobra, prizorišče pa bo enako, kot je bilo vseh 23 let do zdaj: Cankarjev dom v Ljubljani.

V treh dneh se bo zvrstilo več kot 120 kulturnih nastopov, kar deset strokovnih razprav ter številna predavanja in delavnice na temo zdravja in aktivnega staranja, izboljšanja kakovosti življenja in še marsikaj drugega. Tudi na ta način festival spodbuja ustrezno obravnavo in spoštljivo nagovarjanje starejših v družbi, kar pripomore k zmanjševanju predsodkov in stereotipov o staranju.

Festivalsko dogajanje bo:

KULTURNO – Na kar dveh odrih bo skupaj nastopilo več kot 1700 nastopajočih starejših, otrok in različnih kulturnih ustvarjalcev iz različnih slovenskih krajev in tujine.

IZOBRAŽEVALNO – Na delavnicah in predavanjih bo govora o premagovanju izgube sluha, telesni aktivnosti in samostojnosti po možganski kapi, spodbujanju dobrega počutja v tretjem življenjskem obdobju prek kreativnosti, o legalizaciji stavb in uporabnih dovoljenjih, pomenu sodelovanja v društvih in umetnosti. Prav tako se lahko udeležite predstavitve knjig o staranju in projekta Crosscare 2.0 (modela za celostno oskrbo starejših) in izveste marsikaj zanimivega o načinih aktivnega staranja s pozitivnim nabojem.

POGOVORNO – V okviru Festivalske kavarne bodo potekali zanimivi pogovori z znanimi Slovenci. Ne spreglejte debat v družbi Milene Miklavčič, Zmaga Sagadina, Martina Goloba, Gojmirja Lešnjaka, Toneta Partljiča, Primoža Suhodolčana, Vlaste Nussdorfer in številnih drugih.

STROKOVNO – V okviru strokovnega programa se bo festival dotaknil različnih, a še kako aktualnih tem: dolgotrajne oskrbe, spoštljivega nagovarjanja starejših, bivanjske problematike in sobivanja generacij, pomena družinskih oskrbovalcev, vključevanja in vključenosti vseh ljudi s poudarkom na starejših ter vidika demence v dolgotrajni oskrbi, aktivnega staranja in aktivne upokojitve. Med drugim bo varuh človekovih pravic govoril o vzpostavljanju prakse zaupnikov starejših, ki bi spremljali stanje pravic starejših tudi v institucijah.

MEDGENERACIJSKO – Med drugim bo na ogled otroška predstava Jesen listka Timija, na odru pa bodo nastopili tudi otroci s svojimi dedki in babicami.

ŠPORTNO – Na predstavitvah gibalnih nalog in vaj se boste lahko preizkusili v različnih dejavnostih. Poudarek bo na povezovanju in raziskovanju novih možnosti za ohranjanje vitalnosti.

NOSTALGIČNO – Obiskovalci boste skupaj podoživeli dragocene trenutke iz mladosti. Festival vas bo vrnil v čas legendarnih znamk in trenutkov, izmenjali pa bomo tudi zgodbe in običaje iz zlatih časov.

VITALNO – Na razstavnih prostorih vas bodo pričakali najrazličnejši ponudniki z brezplačnimi meritvami, predstavitvami izdelkov in storitev za aktivno in zdravo staranje. Prav tako se bodo predstavila različna ministrstva in druge javne ustanove. Spoznali boste, s čim vse se ukvarjajo obiskovalci dnevnih centrov, ki delujejo pri Mestni zvezi upokojencev Ljubljana OPZDU. Dovolj bo priložnosti za obisk različnih kulturno-izobraževalnih kotičkov po Ljubljani, ki jih Mestna občina Ljubljana organizira v okviru svojega nastopa na festivalu, kjer bodo potekale tudi številne delavnice.

Triindvajseti festival za tretje življenjsko obdobje skupaj organizirajo podjetje Proevent, Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU in Ministrstvo za solidarno prihodnost, častna pokroviteljica pa je predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič. Vse tri dni bo odprt od 9. do 18. ure, vstop je prost. Več informacij o programu najdete na spletni strani www.f3zo.si.

L. P., fotografija: arhiv F3ŽO


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media