Dobre volje naj nikoli ne zmanjka

september '24

Naša veličina pa je prav v tem, da znamo živeti tudi z raznimi težavami. Metka Klevišar

Le komu se še ni pripetil slab dan, ko gre vse narobe. Takrat je najbolje počakati, da mine. S tuhtanjem o stvareh, ki so se nam zgodile in nas prizadele, je škoda izgubljati čas, saj so že za nami. Z njimi si lahko pokvarimo sedanje trenutke in vplivamo slabo celo na tiste, ki so še pred nami. Da sta preteklost in prihodnost duševna konstrukta, ki ju vidimo skozi oči sedanjosti, je vedel že sveti Avguštin. Lahko bi rekli, da so to, kar se nam je zgodilo ali se še bo, predstave, ki se rojevajo v naši glavi. Če smo z njimi preveč obremenjeni, pozabimo uživati v trenutku.

Pravijo, da je za dobro počutje najboljša kombinacija pozitivnega pogleda na preteklost in prihodnost. Tisti, ki se veliko gibljejo, skrbijo za telesno in duševno čilost ter tako tudi za možgane. V razvitem svetu, katerega del smo, je ob naraščanju števila starejših prebivalcev tudi vse več demence, čeprav za njo ne zbolijo samo starejši ljudje. S preventivo lahko bolezen zamaknemo, pravi Štefanija Lukič Zlobec, predsednica združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija, ki si že leta prizadeva za boljše razumevanje bolezni, dostojno obravnavo ljudi z demenco in večjo podporo njihovim družinam. Demenca je še vedno tabu in jo premalo poznamo.

Ta mesec je svetovni mesec alzheimerjeve bolezni, ko se bodo po Sloveniji spet zvrstili številni dogodki z namenom, da bi odpravili stigmo in napačne informacije o njej. Če boste imeli čas, se udeležite katerega od njih. Ko imamo več informacij, izgubimo strah, če pa kdo od naših bližnjih zboli, lažje pomagamo in z boleznijo živimo.

Ne pozabimo pa, da dobra volja marsikaj olajša. Naj vam je nikoli ne zmanjka! Privoščite jo vsem naokoli vsak dan.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media