Dostopnost za invalide je treba pravočasno urediti

Prosti čas | oktober '24

Pravilnik o univerzalni graditvi in uporabi objektov določa, da morajo biti javne zunanje površine, pločniki, prehodi za pešce … in javne stavbe, gostinski objekti ter prostori, namenjeni strankam, dosegljivi vsem ljudem. Pravilnik velja za novogradnje in rekonstrukcije, za obstoječe objekte v javni rabi pa dostopnost za invalide ureja zakon o izenačevanju možnosti invalidov, na kratko ZIMI, ki je začel veljati leta 2010. ZIMI prepoveduje diskriminacijo zaradi invalidnosti pri dostopnosti do uporabe objektov v javni rabi, določil pa je tudi najkasnejše roke, do katerih je treba prilagoditi obstoječe objekte. Za grajene in komunikacijske ovire velja, da morajo biti odpravljene najkasneje do konca leta 2025. O možnostih odpravljanja ovir smo se pogovarjali z Janezom Antolincem iz Zavoda Brez ovir.

Ali ocenjujete, da so odgovorne osebe, ki so invalidnim osebam dolžne zagotoviti dostop do objektov v javni rabi, dovolj seznanjene z rokom, ki se izteka 25. decembra 2025, in so že uredile dostope?

Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) je bil v Sloveniji sprejet leta 2010. Namen zakona je bil ustvariti pogoje za enakopravno obravnavo in enake možnosti za invalide v vseh vidikih družbenega življenja. Zakon določa obveznosti države, delodajalcev in drugih organizacij pri odpravi ovir ter diskriminacije invalidov. Glede na omenjeno in skoraj petnajstletno prehodno obdobje sem prepričan, da je dovolj informacij za pravočasno ureditev univerzalne dostopnosti.

Nam lahko pojasnite, kaj je področje dela Zavoda Brez ovir?

Zavod Brez ovir je socialno podjetje, katerega temeljne usmeritve so kakovostno in strokovno izvedena osebna asistenca, prizadevanje za izboljšanje dostopnosti objektov za osebe z oviranostmi ter doprinos k oblikovanju dostopnega turizma za gibalno ovirane. Svojo družbeno odgovornost izkazujemo z ozaveščanjem ponudnikov storitev in uporabnikov glede nujnosti prilagoditev. Tako spodbujamo nudenje enakih možnosti za vse in pozitivno vplivamo tudi na ekonomijo.

Kako pa poteka sodelovanje s strankami?

S stranko se dogovorimo za predhodni ogled in nato dorečemo vse podrobnosti oziroma se prilagodimo njihovim željam. Naredimo vse izmere, analizo stanja ter posledično pripravimo poročilo o dostopnosti s predlogi takojšnjih in priporočenih ukrepov. Poleg svetovanja pa sodelujemo tudi na izvedbeni ravni, kot so montaže dvigal, stopniščnih stolov, dvižnih ploščadi, klančin, prilagojenih sanitarij, postavitev taktilnih oznak za slepe, vgradnja slušnih zank za osebe z okvaro sluha in nudenje drugih pripomočkov, ki omogočajo boljšo dostopnost.

Torej ne gre le za prilagoditev objektov osebam na invalidskem vozičku?

Nikakor ne, zagotavljanje univerzalne dostopnosti pomeni zagotavljanje dostopnosti tako za gibalno ovirane osebe kot tudi za osebe s senzoričnimi motnjami, to so osebe z okvaro vida, torej slepi in slabovidni, ter osebe z okvaro sluha – gluhi in naglušni. Ne smemo pa pozabiti tudi na osebe s psihosocialno in/ali intelektualno oviranostjo, ki prav tako potrebujejo prilagoditve. V Zavodu Brez ovir se nam zdi izjemno pomembno, da ne zanemarimo nobene vrste oviranosti in se hkrati zavedamo, da s pomočjo invalidnim osebam pomagamo do dostopnosti tudi vsem drugim – oviranim, njihovim svojcem in drugim, ki so v kakršnem koli stiku z invalidnimi osebami. Ker pa smo ljudje ranljiva bitja, se z oviranostjo vsaj enkrat v življenju sreča vsak od nas – zaradi precej običajne poškodbe, kot je zlom noge, ali različnih bolezni in navsezadnje staranja, ki nas vse čaka. In vsi si želimo tudi obdobje, ko naša telesa potrebujejo najrazličnejše prilagoditve, preživeti kakovostno in tudi aktivno. S pomočjo raznih prostorskih prilagoditev in pripomočkov omogočamo vključevanje v družbo tudi osebam, ki prej zaradi neprimerno prilagojenega okolja niso mogle zapustiti doma ali pa so morale starost preživeti v domu za starejše.

Prilagoditve objektov lahko pomenijo tudi precejšen strošek. Ali je mogoče uveljaviti kakšno ugodnost? 

Da, prilagoditve objektov invalidnim osebam in osebam z omejeno mobilnostjo lahko predstavljajo znaten strošek, vendar so na voljo določene ugodnosti in subvencije, ki lahko olajšajo breme stroškov tako fizičnim kot tudi pravnim osebam. V Sloveniji obstajajo programi, ki nudijo finančno podporo pri prilagoditvah objektov za invalide, na primer javni razpisi, subvencije Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), osebna davčna olajšava za invalidnost, pomoč občine, lokalne skupnosti ter invalidskih organizacij. Možnosti je veliko, saj si tudi država želi vsem prebivalcem omogočiti aktivno življenje.

S čim pa se Zavod Brez ovir še ukvarja?

Zavod nudi različne vrste stopniščnih dvigal, ki so namenjena osebam z omejeno mobilnostjo. Ta dvigala omogočajo varen in enostaven dostop po stopnicah v stanovanjskih ali javnih zgradbah. Na voljo so:

·         dvigala za ravna stopnišča, ki so namenjena premagovanju višinskih razlik na ravnih stopniščih,

·         dvigala za zavita stopnišča, ki so prilagojena za kompleksnejše stopniščne konstrukcije z ovinki in več nadstropji, in

·         vertikalna dvigala, ki se uporabljajo za dvig med nadstropji brez uporabe stopnic in so pogosto nameščena v zunanjih              ali notranjih prostorih.

Stopniščna dvigala pomagajo predvsem starejšim in invalidom, da ohranijo neodvisnost v svojih domovih, hkrati pa izboljšujejo dostopnost do javnih in poslovnih prostorov.

Izposojamo tudi vozičke na ročni pogon, električne skuterje in sobna dvigala, vedno več povpraševanja pa je tudi po slušnih zankah, tako mobilnih kot vgradnih, saj lahko z njihovo pomočjo ljudje z okvaro sluha, pri katerih slušni aparat ne zadostuje več, spet slišijo televizijski in radijski sprejemnik ter se nemoteno pogovarjajo s svojimi sorodniki in prijatelji. Izjemno hvaležni so za tehnologijo slušnih zank, ki jim omogoča, da niso izolirani in osamljeni le zato, ker se ne zmorejo več pogovarjati zaradi izgube sluha. Le-ta je prav zaradi osamljenosti in nekomuniciranja tudi eden izmed povzročiteljev demence.

Na voljo je tudi ponudba evakuacijske opreme, predvsem stolov, ki so namenjeni evakuaciji gibalno oviranih oseb iz večnadstropnih stavb v primeru požara, potresa in drugih naravnih nesreč, ko dvigala ne delujejo oziroma se ne smejo uporabljati. 

Našo ponudbo dopolnjujejo tudi fiksna in mobilna bazenska dvigala za zasebna in javna kopališča ter amfibijski stoli za neoviran dostop na plažo oziroma v morje ali jezero. Vsa dvigala so zasnovana za enostavno uporabo in varnost uporabnikov.

Z veseljem se odzovemo na povpraševanje še tako zahtevnih strank, da zagotovimo dostopnost prav vsem.

Maja Črepinšek, fotografije: Matjaž Markič in arhiv Zavoda Brez ovir


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media