Bliža se zadnji rok za vložitev zahteve za zagotovljeno vdovsko pokojnino

Dobro je vedeti | oktober '24

Vsi upokojenci, ki so 28. decembra lani, ko je začela veljati sprememba pokojninskega zakona ZPIZ-2N, izpolnjevali pogoje za pridobitev zagotovljene vdovske pokojnine, lahko vlogo zanjo oddajo le še do 31. decembra.

Tisti, ki so na dan uveljavitve novele izpolnjevali pogoje za pridobitev zagotovljene vdovske pokojnine in hkrati pravice do lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, njihovi prejemki iz naslova pokojnin, in to ne glede na to, ali jih prejemajo iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Republiki Sloveniji ali pa iz tujine, pa so nižji od zneska zagotovljene pokojnine (letos znaša 748,27 evra) imajo le  še slabe tri mesece časa, da oddajo vlogo.

Vloga za uveljavitev pravice je na voljo na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje:

 https://www.zpiz.si/portal/EPEZPP050000/pages/EPEZPP050020View.xhtml ali na območnih enotah.

Po poteku roka bodo vloge zavrnjene

Na prvi stopnji o pravici do pokojnine odloča območna enota zavoda. Krajevna pristojnost ni več predpisana, zato se lahko zahteva vloži na kateri koli območni enoti, po pošti ali pa elektronsko prek sistema eZPIZ, če posameznik razpolaga z digitalnim potrdilom ali uporabniškim računom Sl-PASS, lahko pa tudi prek sistema eVloge za vse, če posameznik digitalnega potrdila ali uporabniškega računa Sl-PASS nima.

Ker zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N) vsebuje prekluzivni rok, stranka po poteku tega roka pravice ne bo več mogla uveljavljati in tako do zagotovljene vdovske pokojnine ne bo upravičena. Zavod bo prepozne vloge s sklepom zavrgel.

Zakonsko določen rok, do katerega morajo posamezniki za zagotavljanje zagotovljene vdovske pokojnine vložiti zahtevo, velja samo za tiste uživalce pravic, ki so na dan uveljavitve zakona, tj. 28. decembra 2023, že izpolnjevali pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine kot tudi pogoje za pridobitev pravice do lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Zagotovljena vdovska pokojnina pripada vdovi ali vdovcu, če bodo pogoji izpolnjeni, od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

Zahtevo za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine morajo do tega datuma vložiti tudi vdove ali vdovci, ki jim je bila pred letom 2012 na podlagi zakona o varstvenem dodatku, ki je veljal do 31. decembra 2011, vdovska pokojnina zagotovljena najmanj v višini mejnega zneska skladno z navedenim zakonom.

Za novejše primere ni treba vlagati zahtev

Za vse tiste, ki na dan uveljavitve ZPIZ-2N, to je 28. decembra 2023, še niso izpolnjevali pogojev tako za priznanje vdovske pokojnine kot tudi lastne pokojnine, ta datum ne velja. Zanje tudi ni potrebna posebna zahteva za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine. Ker se o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja praviloma odloča na zahtevo stranke, pa je potrebno, da tudi ti posamezniki podajo zahtevo za uveljavljanje pravice (pravice do starostne, predčasne pokojnine, pravice do vdovske pokojnine). Če bo med postopkom ugotavljanja upravičenosti do vdovske ali lastne pokojnine ugotovljeno, da so izpolnjeni pogoji za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine, bo zavod to odločil po uradni dolžnosti.

Ni pa nujno, da bo v vseh primerih to za posameznika najugodnejša rešitev. V postopku upokojitve bo zavod po uradni dolžnosti ugotavljal, katera rešitev je za posameznike, ki izpolnjujejo tako pogoje za lastno pokojnino kot tudi pogoje za pridobitev vdovske pokojnine, najugodnejša in le-to tudi priznal (lahko bo najugodnejša vdovska pokojnina, lahko starostna pokojnina ali pa starostna pokojnina z delom vdovske pokojnine, če niso presežene meje, ki jih za del vdovske pokojnine določa zakon, ali pa bo ugotovljeno, da se zagotavlja zagotovljena vdovska pokojnina, ker je to za posameznika najugodnejše).

Kot rečeno, v teh primerih ni potrebna posebna zahteva, saj bo zavod najugodnejšo rešitev iskal v postopku ugotavljanja upravičenosti do pravice do vdovske ali pa lastne pokojnine po uradni dolžnosti, na podlagi zahteve za priznanje te pravice.

Kdo je upravičen do zagotovljene vdovske pokojnine? 

Do zagotovljene vdovske pokojnine so upravičene tiste vdove in vdovci, ki so uveljavili pravico do pokojnine in izpolnjujejo hkrati pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine in pogoje za pridobitev pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, njihove pokojnine pa so nizke in ne dosegajo zneska zagotovljene pokojnine, ki v letu 2024 znaša 748,27 evra. Tako do zagotovljene vdovske pokojnine niso upravičeni uživalci lastne ali pa vdovske pokojnine, ki ne izpolnjujejo hkrati pogojev za priznanje vdovske ali pa lastne pokojnine. Zagotovljena vdovska pokojnina je namreč namenjena samo tistim, ki so sami vplačevali v sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, hkrati pa je v ta sistem vplačeval tudi pokojni zakonec ali partner, pri čemer sta oba izpolnjevala pogoje za priznanje pravice ali pa sta oba pravico do pokojnine že uveljavila. Zagotovljena vdovska pokojnina se hkrati ne zagotavlja v primeru, če je pokojnina vdovca ali pa je bila pokojnina pokojnega zakonca ali partnerja odmerjena v pretežnosti od zavarovanja za ožji obseg pravic.

Pri zagotavljanju zagotovljene vdovske pokojnine ne gre za dodatek k že prejeti pokojnini, temveč se zagotovljena vdovska pokojnina izplačuje v primeru, ko so izpolnjeni pogoji, namesto vdovske ali pa lastne pokojnine. Ne gre sicer za novo pravico, temveč za izplačilo zneska zagotovljene vdovske pokojnine namesto zneska lastne ali pa vdovske pokojnine. Hkrati se višina zagotovljene vdovske pokojnine določa individualno in znesek 748,27 evra v letu 2024 predstavlja najvišji znesek izplačila. Upravičenci do zagotovljene vdovske pokojnine ne bodo pridobili tega zneska avtomatično in v vsakem primeru.

Zagotovljena vdovska pokojnina se izplačuje oziroma zagotavlja v višini seštevka lastne pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine (pokojnina, ki jo je ali bi jo prejemal umrli v času smrti), vendar maksimalno v znesku 748,27 evra. Če je seštevek pokojnin nižji od tega maksimalnega zneska, se zagotovljena višina izplačuje v višini seštevka. Če pa je seštevek enak ali pa višji od tega zneska, pa se izplačuje maksimalni znesek 748,27 evra.

Vdovci so bili že v preteklosti lahko upravičeni do socialnega korektiva v višini mejnega zneska, po zakonu, ki je urejal varstveni dodatek, če so imeli pravico do samostojne starostne ali invalidske pokojnine in hkrati pravico do samostojne vdovske pokojnine. Tudi prejemniki mejnega zneska so lahko upravičeni do zagotovljene vdovske pokojnine. Za izplačilo le-te morajo najkasneje do 31. decembra 2024 vložiti zahtevo.

Katja Kobal, fotografija: J. D. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media