Praznične jedi tudi za tiste, ki imajo dietne omejitve
Dobro počutjeapril '25Prehrana
PREHRANA
Urednica revije mi je tokrat postavila težko vprašanje, ali je mogoče pripraviti velikonočne dobrote z manj soli, manj sladkorja in maščobe, nekako v dietni obliki. Temu sem se glasno in odločno uprla. Pa sva hitro našli skupni jezik, da pravzaprav obe misliva enako.
Pred veliko nočjo je že od nekdaj post, kar ne pomeni, da so ljudje stradali, marveč so vnos hrane nekoliko spremenili in svoje telo v nekem pogledu pripravili na bogatejše prehranjevanje. Tradicionalne jedi so vedno nastajale ob sozvočju človekovega počutja, pogleda v naravo in shrambe ter z dostopnostjo do nakupa surovin, ki jih sami niso pridelali.
Slabokrvnost je povezana z železom
ZDRAVJE
Ali ste kar naprej utrujeni, vam je pogosto slabo, vas boli glava, imate bledo kožo, krhke nohte, redke lase, razpoke v kotih ustnic, prebavne motnje, vrtoglavico, ste telesno in duševno izčrpani, vam občasno srce hitro utripa, imate tudi zelo mrzle roke in noge ipd.? Ali ste pomislili, da ste morda slabokrvni oziroma anemični?
To pa pomeni, da je v vaši krvi zmanjšano število rdečih krvničk oziroma zmanjšana koncentracija hemoglobina, beljakovine, ki po krvi prenaša kisik in je glavni sestavni del krvnih celic rdeče vrste. Vzrok za skoraj polovico vseh oblik slabokrvnosti je pomanjkanje železa, razloži prim. Jana Govc Eržen, dr. med., specialistka družinske medicine v Zdravstveni postaji Vojnik in nacionalna koordinatorka za preventivo odraslih. »Če ste tudi vrtoglavi, se hitro utrudite in se že pri majhnem naporu zadihate, ste kar naprej zaspani, opažate motnje v srčnem ritmu, vam šumi v ušesih, imate prebavne težave itd., obiščite svojega zdravnika. Ta bo opravil natančen klinični pregled in krvne preiskave ter se na podlagi ugotovitev odločil za ustrezno zdravljenje.« Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da slabokrvnost prizadene kar okoli 20 odstotkov prebivalstva, še doda.
-
Hrapava in srbeča koža
Bralko Marijo skrbijo kožne spremembe pri 16-letni vnukinji. Pojavile so se ji drobne bunkice po rokah in stegnih, koža je zelo hrapava, predvsem pa jo močno srbi. Koža ni vneta, dekle pa motita srbečica in videz, saj ne želi obleči majic s kratkimi rokavi. Babica sprašuje, kako ji lahko pomaga.
Spremembe, zaradi katerih ste zaskrbljeni vi in vaša vnukinja, niso nevarne in so pogoste pri najstnicah, nekoliko redkeje pri najstnikih. Okoli dlačnih mešičkov v koži na nadlahteh, podlahteh, stegnih in golenih se nakopiči keratin odmrlih kožnih celic povrhnjice in nastanejo srbeče bunčice. Koža je hrapava, suha, srbeča, morda se celo lušči. Običajno ni vneta niti pordela, razen kadar se oseba izrazito praska in nastanejo razpraskanine. Opisane spremembe strokovno imenujemo pilarna keratoza, med najstniki se pogosto sliši, da govorijo o kurji koži. Včasih je pilarna keratoza pridružena atopičnemu dermatitisu, kožni bolezni, vendar bi v tem primeru imela vaša vnukinja tudi vneto kožo na tipičnih lokacijah: vekah, notranji strani komolcev in kolen ter zapestij in gležnjev. Koža na teh mestih bi bila pordela, otekla in močno srbeča.
-
PSIHOLOGIJA
Splet je mesto, ki nam ogromno ponuja: od informacij, različnih napotkov, rešitev pri gradnji ali spopadanju z boleznijo do iskanja poslovnih priložnosti … Vedno pogosteje je namenjen tudi druženju, spoznavanju partnerjev, medsebojnemu povezovanju. Z vami bi delila zgodbo, ki mi jo je povedala prijateljica. Poimenovala jo bom Marija.
V marčevskem jutru je Marija, upokojena učiteljica, odprla svoj računalnik in se s skodelico kave v roki prijavila v priljubljeno spletno skupino, kjer so se zbirali ljudje njenih let. Rada je brala objave, delila misli in se včasih vključila v razprave. A tisti dan je bila prva objava, ki jo je zagledala, polna ostrih besed. Nekdo je napisal dolg zapis, poln jeze in obtožb, usmerjenih na konkretno osebo iz skupine. »Spet to sovraštvo,« je pomislila Marija.
-
Dobro počutjeapril '25Prehrana
PREHRANA
Takole se dogovorimo: enkrat na teden naj bodo na jedilniku ribe, vsaj v postnem času. In da se jih ne bi prehitro naveličali, vam ponujam dva načina priprave. Za nameček pa še recept z lignji, da bo mera polna. Vsi recepti so prilagojeni pripravi štirih do šestih obrokov.
Postrv iz pečice z zelenjavo
Potrebujemo:3 do 4 cele postrvi
sol, poper, glavico česna
malo olja za peko
pol do enega kozarca belega vina
sezonsko korenasto zelenjavo (korenje, kolerabo, zeleno), cvetačo, koromač, bučo …
šopek timijana (ali suh timijan) -
Študije so pokazale, da tudi hrana pomembno vpliva na zdravje oči.
Oksidativni stres močno vpliva na celice mrežnice, zlasti na makulo (del mrežnice, kjer nastaja najbolj jasen vid). Prosti radikali, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti svetlobi, kisika in drugih dejavnikov, lahko povzročijo poškodbe občutljivih tkiv. Antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E in betakaroten, so znani po tem, da nevtralizirajo proste radikale in zmanjšujejo oksidativni stres. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo dietno hrano, bogato z antioksidanti (na primer sadje in zelenjavo), manjše tveganje za razvoj degeneracije makule. Le-ta je najpogostejša pri starejših ljudeh, kar je usmerilo raziskovalce v iskanje načinov, kako vplivati na napredovanje bolezni pri tej populaciji.
Med pivci kave je manj primerov raka
ZDRAVJE
Raziskovalci, ki raziskujejo prehranske navade, že dolgo poskušajo razumeti vpliv pitja prave kave in črnega čaja na pojavnost različnih vrst raka.
Pojavljajo se vedno bolj trdni dokazi, da redno pitje kave znižuje tveganje za pojav raka na jetrih, maternici in debelem črevesu. Prav tako pogostejše pitje kave ali čaja kaže na statistično pomembno nižjo pojavnost različnih oblik rakov glave in vratu.
Dr. Caroline Um, raziskovalka v dveh dolgotrajnih študijah v ameriškem združenju za raziskave raka (American Association of Cancer Research) in avtorica članka o znižanem tveganju za pojav raka na debelem črevesu pri rednih pivcih kave in čaja, poudarja, da je pomembno raziskovati vplive teh dveh prehranskih izdelkov na pojavnost rakov. Tržne raziskave namreč kažejo, da danes začnejo ljudje piti kavo in čaj v mlajših letih, kot so ga začele starejše generacije. Istočasno opažajo več primerov raka na črevesju in dojkah pri mlajših ljudeh. Ne vemo, zakaj se to dogaja, pravi dr. Um, zato moramo raziskati vse možne vplive, da pridemo do odgovorov.
Pomlad prinaša v garderobo barve
MODA
Z veseljem vam predstavljam nekaj idej za pomladno-poletne mesece. Moram priznati, da so me novosti te sezone bolj navdušile kot pretekle. Bolj se namreč nagibam k eleganci kot k bogatim vzorcem in dodatkom, ki včasih mejijo že na kič.
Koristno je, da si že zdaj naredimo načrt prenove ali osvežitve garderobe, ki ga bomo izpeljali do toplejših dni. V aprilu so trgovine dobro založene z oblačili, ki še niso za visoko poletje in jih boste ponovno oblekli tudi v jesenskem času. Preverite, v kakšnem stanju so lanskoletna oblačila, in razmislite, kateri kos bi dodali oziroma nadomestili. Nekaj mojih nasvetov vam bo prav gotovo v pomoč.
-
GIBANJE
Daljši dnevi, po možnosti več preživetega časa zunaj z opravljanjem različnih drugih aktivnosti zahtevajo tudi naše takojšnje prilagoditve. Te najlažje dosežemo z vzdrževanjem telesa z raznolikimi in pravilno izbranimi vajami. Današnji prikazi so dovolj nazorni, vaje pa enostavne in učinkovite, da jih boste z veseljem posvojili.
Najprej masaža prstov in dlani (fotografija 1). Ob različnih spomladanskih opravilih in dvigovanjih težjih bremen se bo zelo prilegla. Pred masažo nekajkrat zavestno globoko vdihnite in izdihnite skozi nos, da umirite dihanje. Na ta način bo nežno izvlačenje prstov, stiskanje pesti, masaža zapestij in gnetenje dlani po vaši izbiri mnogo učinkovitejše. Vedno masirajte tako dolgo, da dlani in prsti zagorijo od povečanega pretoka krvi.
Preprečimo vetrove in napenjanje
O teh težavah se ne govori veliko, čeprav so ena najpogostejših zdravstvenih težav, ki pogosto vplivajo na slabšo kakovost življenja številnih ljudi.
Normalno povprečen človek izloča pline šest- do 14-krat dnevno, določeni lahko tudi do 25-krat dnevno. Gre za naraven prebavni proces, ki pa lahko ob določenih okoliščinah povzroča nelagodje in slabo počutje. Glavna težava je zmes plinov, ki nastane pri bakterijski razgradnji hrane v debelem črevesu. Le-to je polno bakterij, kvasovk in gliv, ki razgrajujejo hrano, ki je tanko črevo ne prebavi, predvsem različne oblike ogljikovih hidratov. Fermentacija ogljikovih hidratov v debelem črevesu vodi do nastajanja plinov. Tak primer je laktoza, ki je glavni ogljikov hidrat v mlečnih izdelkih. Pomanjkanje encima laktaze lahko povzroči čezmerno nastajanje plinov v črevesju in drisko. Drug primer so neprebavljivi oligosaharidi, ki jih je veliko v fižolu oziroma stročnicah.