-
Juha z mesno - riževimi kroglicami Čebulo in dva stroka česna drobno narežemo ter na olju pri šibkem ognju pražimo nekaj minut. Začinimo z mleto kumino in origanom. Odstavimo. Posebej v posodi zmešamo 1 do 2 skodelici kuhanega riža, 250 g mletega mesa, prepraženo čebulno mešanico in dodamo dve jajci. Začinimo s soljo in poprom ter dobro premešamo. Iz zmesi oblikujemo za dve čajni žlički velike mesne kroglice, ki jih preložimo na krožnik. V lonec stresemo narezan paradižnik, korenček, cvetačo, grah ali drugo zelenjavo, malo podušimo in...
Splezajmo iz črne luknje depresije
Depresija je bolezen, ki napade telo in duha. Čeprav ni videti zunanjih znakov bolezni, je lahko depresija smrtno nevarna. Največ samomorov namreč naredijo prav depresivni ljudje. Med njimi je največ ljudi v zrelih letih. Psihologi in psihiatri pravijo, da je glavni vzrok za to osamljenost. Vendar ne gre le za ljudi, ki zbolijo za tako hudo depresijo, da morajo k zdravniku ali k psihiatru in celo v bolnišnico. Zelo veliko je namreč ljudi, ki občasno trpijo zaradi depresije, ki ji ne poznajo vzroka. Depresija pride in mine.
Bolezen, ki jo čutiš, a »je ni«
Bolečine v kosteh in mišicah, utrujenost že zjutraj, glavobol, slabo spanje, vse to so znaki, ki lahko marsikaj pomenijo. Ko bolnik to pripoveduje zdravniku, ta naroči preiskave. Kaj pa, če preiskave pokažejo, da ni nič narobe? Da na videz vse deluje, kot bi moralo? Potem so zdravniki v zagati, bolnik pa še v večji, saj se mu lahko zgodi, da ga označijo kot »hipohondra« ali duševno bolnega. Toda bolezen je resnična, čeprav je diagnostični postopki ne potrjujejo. Imenuje se fibromialgija.
Zdravstvene novice na kratko september 2011
Padci zaradi alzheimerjeve bolezni Pogosti padci starejših ljudi niso nujno le posledica nerodnosti ali slabega ravnotežja, pač pa so lahko prvi znaki alzheimerjeve bolezni. Raziskovalci ameriške univerze v St. Louisu so na podlagi raziskave, ki je zajela 125 ljudi, namreč ugotovili, da ljudje z oblogami na možganih, značilnimi za alzheimerjevo bolezen, padejo kar petkrat pogosteje kot zdravi opazovanci. Zato strokovnjaki ljudem, ki pogosto brez razloga padejo, priporočajo, da se testirajo na zgodnje znake demence.
-
Slogan se je ohranil izpred let, ko se je kolesarjenje šele začelo razvijati kot množična oblika rekreacije, zagotovo pa velja še danes, saj je to izredno priljubljena, relativno poceni in zato dokaj dostopna oblika telesne vadbe. Žal pa so kolesarji poleg pešcev med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Poleg tega je veliko takih, ki se tovrstne rekreacije lotijo premalo pripravljeni ali precenjujejo svoje sposobnosti. Zato velja, da se kolesarjenja lotimo postopno, po pameti in po svojih zmožnostih. Kolo.
Ohranimo in še povečajmo prožnost telesa
Da je mogoče prožnost svojega telesa vzdrževati in jo tudi povečati, dobro vedo nekateri naši telovadci in jo tudi pridno ohranjajo. Tokratne vaje bolj sodijo v kontekst intenzivnega pretegovanja, ki pa je še kako blagodejno, njegov vpliv na naš vsakdanjik pa občuten. Pravo vrednost vaj boste občutili, takoj ko jih boste naredili. Edini pogoj je, da boste vadili z občutkom in se potrudili pravilno dihati skozi nos. Le izjemoma, če res ne morete dihati skozi nos ali je to za vas malce naporno, izdihnite skozi usta.
Dodatki zaokrožijo urejeno podobo
Prav res, vse, kar nosimo, dopolnjujejo dodatki! Brez njih oblačilo ne bi bilo popolno. Dodatki lahko poudarijo celoto, lahko pa jo uničijo, lahko naredijo odličen vtis ali so videti ceneno. Zato bo nekaj nasvetov prav gotovo koristnih tako pri izbiri, kot tudi pri sestavljanju modnih dodatkov. Najpomembneje je, da so vsi dodatki skladni med seboj ne glede na to, kakšen slog izberete in tudi koliko sredstev namenite za urejanje. Če jih lahko sestavite v celoto, bodo tudi najcenejši kosi videti dragoceno.
-
Torta Pavlova s sadjem Sestavine za 4 manjše tortice: 4 beljaki, 200 g mletega sladkorja, 1 žlička limoninega soka, pol žlice koruzne moke, sladka smetana, jagode. Pečico segrejemo na 120 oC. Beljake stepamo in postopno dodajamo sladkor in po kapljicah limonin sok. V čvrst sneg vmešamo moko in stepamo dalje, da dobimo gladko, svetlečo in čvrsto zmes, kakor za beljakove poljubčke. Zmes naložimo v vrečko in na peki papir nabrizgamo kroge s premerom 10 cm. Na obodu nabrizgamo malo više, da dobijo tortice rob.
-
Kaj skuhati, ko nimamo časa ali volje za to opravilo ali ko smo na počitnicah: kaj in kako pripraviti, da bo okusno, zdravo in seveda na hitro pripravljeno? Če kuhamo hitro, ohranimo večino vitaminov, pravzaprav veliko več kot pri večurnem kuhanju. Pri tem se ohrani še barva živil in okus. To je na prvi pogled še najbolj očitno pri kuhanju marmelad in drugih sadnih shrankov, velja pa tudi za večino drugih živil in jedi. Hitro skuhane jedi imajo nižji glikemični indeks v primerjavi z dlje časa kuhanimi, razkuhanimi jedmi, kar pomeni, da...
Zelenjava prebuja telo in zdravi
Mož je zaprisežen mesojedec, čeprav se ni nikoli branil zelenjave, če seveda odmislim paradižnike, ki jih sovraži iz dna duše. Lepega dne pa ga je prijela prava strast za zeleno solato. Svežo, da bolj ne bi mogla biti, je na hitro opral in jo zvrhano natrgal v največjo skledo, kar jih premoremo pri hiši. »Le kdo bo vse to pojedel,« sem vzkliknila, ker je je bilo očitno vsaj dvakrat preveč. »Jaz,« je preprosto odvrnil... In jo je. Ne da bi se zavedal, je potrdil ugotovitev, da si močno želimo tisto, kar telo najbolj potrebuje.