Beli, zeleni, vijolični, divji ...
Tako kot regrat ali čemaž imajo zaradi asparagina tudi beluši pomembno prečiščevalno in razkuževalno vlogo. Če smo si morda pozimi nabrali kak kilogram preveč ali celo zakisali telo, da zaradi tega cveti koža in se nasploh slabo počutimo, je zdaj idealen čas, da se »pozdravimo«. Čeprav lahko šparglje kupimo že od marca dalje, sicer res le iz daljne Španije ali z juga Italije, je prav zdaj vrh sezone špargljev z domačih vrtov. Najprej pa razčistimo osnovno dilemo: je prav šparglji ali beluši? Jezikoslovci trdijo, da sta pravilni obe imeni.
-
Maščobe so zadnja desetletja v človekovi prehrani na ''zatožni klopi'', a to neupravičeno. V zdravi prehrani izbiramo maščobe preudarno, saj so nekatere za prehrano primernejše, organizmu celo koristijo in ga zdravijo, druge pa so za zdravje manj primerne, a so pomembne z gurmanskega stališča. Za zdravje naredimo največ, če pri pripravi hrane za določeno jed izberemo pravo maščobo. Žgancev ne gre zabeliti z oljčnim oljem, ker ne bodo imeli pravega okusa; nasprotno pa rib ne bomo pekli na svinjski masti in mesa ne na bučnem olju.
Sproščena in razgibana hrbtenica z mačko
Tako po domače in tudi učeno rečemo tokratnemu miganju. Po delu doma ali na vrtu, pa tudi po sprehodu ali pohajkovanju kar tako se priležejo naslednje vaje, ki pomagajo odpreti prsni koš in celoten hrbet. Obenem pa lahko raztegnete in okrepite tudi noge in roke. Koliko učinkov naenkrat boste pobrali od tokratne vaje, je odvisno izključno od vas. Izjemno pomembno se mi zdi poudariti, da so vaje primerne za vse. Vedno, ko jih pripravljam, imam v mislih tudi tiste, ki ste zavoljo najrazličnejših razlogov gibalno omejeni in tudi tiste, ki vam...
Velikonočne dobrote so tudi zdrave
Za veliko noč ponavadi jemo preveč, premastno in preslano, kar seveda ne more biti zdravo. Toda na praznični mizi so vendarle tudi jedi, ki hrano uravnotežijo in nevtralizirajo negativne učinke. Skozi stoletja je na podlagi izkušenj nastala kombinacija velikonočnih jedi, ki zagotavljajo zdravo praznično razpoloženje. Večino teh jedi so ljudje dali tudi v košaro za ''velikonočni žegen''. Na vsakem območju so vanjo dali tudi kaj, kar je bilo zanje posebnost, denimo vino na Krasu; za vso Slovenijo pa so značilne temeljne jedi: kruh, gnjat,...
-
Aprilu pravimo tudi mali traven in upam, da bo res travnat, saj si želim, da bi v tem času po travnikih nabirali regrat, čemaž in nekatere druge užitne rastline. Prav radi gremo na svež zrak, da potem s košaro in nožičkom v rokah brkljamo po tleh, zvečer pa krepimo zobe in dlesni z regratovo solato.
Samonikle travniške rastline nam zelo koristijo pri prečiščevanju in razstrupljevanju telesa. Grenčine v regratu skupaj z rudninami (kalij, kalcij, magnezij, železo, baker) spodbujajo pravilno delovanje ledvic in jeter, pospešujejo presnovne procese in izločanje prebavnih sokov, kar spodbuja prebavo in krepi samočistilne procese v telesu. Z rednim uživanjem odpravimo žolčne kamne, saj regrat učinkovito čisti kri in limfo. Ker je v regratu ustrezno razmerje med magnezijem in kalcijem, je koristen za kosti, blaži artritis ter protin (putiko), saj sečno kislino pospešeno odvaja iz telesa. Ker je regrat bogat s karotenoidi, z vitaminoma E in C ter vitamini skupine B, koristi pri obrambi pred virusi in proti pomladni utrujenosti, je pa tudi bazično živilo. Bi si sploh lahko želeli še kaj več?
-
V življenju se moramo rojevati vedno znova, da ohranjamo življenje v sebi živo.
Stiska, ki poruši vse, kar smo doslej zgradili, lahko postane priložnost za novo rojstvo.
Ogenj, v katerem se znajdemo, je lahko prispodoba za novo, ki se hoče roditi v nas.«
(Anselm Grün)
Omenjena modrost vsebuje nov pomen sodobne psihologije, ki se posveča ali naj bi se posvečala potrebam in vprašanjem sodobnega človeka. Kako hitro se je v teh zadnjih letih spremenilo vse, čas in tudi človek! Vsak izmed nas to bolj ali manj sam občuti.
Ne pozabimo, kje je naše mesto
Vse več je starih staršev, ki so mlajši in bolj zdravi, kot so bili stari starši prejšnjih generacij, povečuje se tudi število njihovih storitev za odraščajoče vnuke. Otrokovi starši so prvenstveno odgovorni za otrokovo oskrbo in vzgojo, vloga starih staršev pa je novi generaciji posredovati družinske vrednote in tradicije. Neupoštevanje vlog povzroči družinsko stisko in v otrokovih očeh ustvari zmedo v družinskih linijah. Dolgotrajno porušen družinski sistem pa ustvarja nepotrebne konflikte med družinskimi člani.
Epilepsija – bolezen kot vsaka druga
Epilepsija je najpogostejša resna nevrološka motnja, natančneje rečeno, motnja v delovanju osrednjega živčevja. Čeprav večina epileptikov živi povsem normalno družabno in družinsko življenje, je bolezen premalo znana in je zato še vedno stigma, kar se kaže predvsem v tem, da epileptični bolniki teže najdejo zaposlitev in da ne smejo voziti avtomobila.
Najočitnejši znak za epilepsijo so ponavljajoče se prekinitve normalnega delovanja možganov (ali le dela možganske skorje), kar se kaže kot epileptični napad. Vzrok zanje so poškodbe možganov, infekcije, krvavitve, tumorji, alkohol, nekatere presnovne motnje ali pa dednost.
-
Izmerite beljakovine v urinu!
Bolnikov s kronično ledvično odpovedjo, ki potrebujejo zdravljenje z dializo ali presaditev ledvic, je v Sloveniji blizu dva tisoč. Kot so poudarjali zdravniki ob svetovnem dnevu ledvic (10. marec), pa je ledvična bolezen precej bolj razširjena, še zlasti med starejšimi. Večina ljudi sploh ne ve, da je z njihovimi ledvicami kaj narobe, saj dolgo nimajo težav ali bolečin. Pozno odkrita ledvična bolezen pa poveča tveganje za nastanek srčno-žilnih zapletov, še posebej pri sladkornih bolnikih in bolnikih s povišanim krvnim tlakom.
3 D - diabetes, depresija in debelost
Zdravniki svarijo, da sladkorna bolezen po svetu vse bolj dobiva razsežnosti epidemije, še posebej pa narašča sladkorna bolezen tipa dva, ki jo ima kar 90 odstotkov bolnikov. Problematična ni toliko bolezen sama, kot predvsem zapleti, ki se lahko pojavijo ob neustreznem ravnanju bolnika.
Previsoka koncentracija krvnega sladkorja pri diabetesu tipa 2 je posledica dveh dejavnikov: okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem na mišičje in jetra. Krvni sladkor je vedno višji, pogosto je posredi povišana telesna teža, previsok krvni tlak in motena presnova maščob, vse to pa povečuje ogroženost za srčno-žilne bolezni. Verjetnost srčnega infarkta in možganske kapi je tako pri sladkornih bolnikih tipa 2 vsaj dvakrat večja kot pri ljudeh, ki nimajo sladkorne bolezni.