Mlada štorklja Rozi

9. avgust 2024

Na starem visokem električnem A-drogu v Gornjem Lenartu imajo svoje domovanje bele štorklje že dolgo vrsto let. Vsako leto vzredijo nekaj mladičev in tudi letos so štiri nadobudne štorkljice  prikljuvale na svet v velikem gnezdu, ki ga vsako leto dograjujejo s suhimi vejami, tako da je postalo zares gromozansko.

Starša sta jim z dneva v dan prinašala hrano z bližnjih njiv in travnikov, ki so povečini precej vlažni, tako da je veliko zelenih žab, miši in voluharjev, pa tudi veliko raznih žuželk. Kot vsako leto, je tudi letos nekaj večjih in manjših mladičev. Večji so tisti, ki so se izvalili najprej in takoj postanejo dominantni in dostikrat prestrežejo hrano, ki je bila mogoče namenjena mlajšemu mladiču. Tako se dostikrat zgodi, da najmanjši mladič ne pride do hrane in postaja vse bolj krhek in bolan in tudi ne raste tako, kot bi moral. Včasih se zgodi, da ga večji celo vržejo z gnezda in nekaj podobnega se je zgodilo letos, ko so sosedje onemoglega ubogega mladiča našli na tleh. Pri padcu z gnezda si je poškodoval desno krilo, zato ne more normalno leteti in lahko premaga le kratke razdalje.

Gremo na pašo

Štorklje so pri vaščanih, še posebno pa pri bližnjih sosedih, zelo priljubljene in so pravi ponos za vso vas. Sosedje Cvelbarjevi so nesebično posvojili onemoglega mladička in ga od prvega dne negovali in hranili. Mladiček je bil tako slab, da niti kljuna ni mogel odpreti, zato so vložili veliko truda, da so mu pomagali preživeti. Mladička vsak dan hranijo s koščki hrenovke ali kokošje klobase, tako da je zrasel v prelepo ptico, ki so ji dali ime Rozi. Vsak dan se sprehaja po dvorišču, po zajtrku pa se odpravi peš na bližnji travnik po priboljške, kjer se ji včasih pridružijo tudi trije bratci ali sestrice, ki čez dan odletijo daleč stran in lovijo hrano po oddaljenih travnikih in njivah. Včasih se ustavijo na strehah vaških hiš, malo poklopotajo in se proti večeru vrnejo na gnezdo.

Rozi pobira hrano

Kljub dobri kondiciji poškodovana Rozi verjetno ne bo mogla odleteti na jug s svojimi sorodnicami. O poškodovani Rozi je bil obveščen tudi naravovarstvenik, ki jo je odpeljal v zavetišče, kjer jo bodo pozdravili, na dolgo pot pa se bo verjetno podala v tem času naslednje leto.

Besedilo in fotografije: Branko Brečko


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media