Odnos do starejših je ogledalo družbe

1. oktober 2024

Letošnji nagrajenci z ministrom Maljevcem in Vlasto Nussdorfer, predsednico programskega sveta F3ŽO

Včeraj se je v Cankarjevem domu v Ljubljani začel največji evropski dogodek za starejše – že 23. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo trajal še danes in jutri. Starejše in tudi mlajše vabijo na številne kulturne nastope, najrazličnejše delavnice na temo zdravja, aktivnega staranja, pa na aktualne okrogle mize in pogovore z znanimi in manj znanimi Slovenkami in Slovenci. Vstop je prost.

Na otvoritveni slovesnosti, ki je po kovidnih omejitvah spet potekala v polni dvorani, je predsednik MZU Ljubljana in soorganizator festivala Marjan Sedmak poudaril, da festival ne sme biti le enkraten dogodek, ampak proces, ki teče skozi celo leto, zato so ustanovili Forum F3ŽO, ki je letos pripravil že tri dogodke.

»Odnos do starejših, je ogledalo družbe, » je poudaril minister za solidarno družbo Simon Maljevac. V tej grobi kapitalistični ureditvi je izključno mladost na piedestalu: v medijih, na družbenih omrežjih, v oglasih, v celotnem javnem prostoru. Prav je, da mladi dobijo priložnost za drznost, inovacije in novitete, a družba mora prepoznati tudi izkušnje in znanje starejših. Spoštovanje starejših je spoštovanje skupne prihodnosti. "Cesta, ki jo v tem trenutku gradimo za tiste, ki ste danes starejši, bo v prihodnje utrjena in preverjena pot za nas same, za naše otroke, vnuke in družbo prihodnosti," je dejal Maljevac.

Poudaril je dobro sodelovanje s strokovno javnostjo in civilno družbo pri snovanju solidarne prihodnosti in dodal, da so uspešno vzpostavili prvi del sistema dolgotrajne oskrbe, zasnovali zakon, ki omogoča nove načine zaposlovanja, prekvalifikacij in štipendiranj na področju oskrbe ter izhodišča za preoblikovanje plačnega sistema v javnem sektorju. Kar pomeni od novega leta višje plače tudi za vse tiste, ki delajo v domovih starejših. Prisluhnili so upokojencem, zato se obeta sprememba pri zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi omogočila, da bodo tudi oni lahko družinski oskrbovalci.

Prireditve se je med drugimi udeležilo več ministric in ministrov, poleg Simona Maljevca še Luka Mesec, Asta Vrečko in Alenka Bratušek. Častna pokroviteljica festivala pa je predsednica Državnega Zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič, ki je po video povezavi poudarila njegov pomen, saj je že od samega začetka posvečen aktivnemu staranju in izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med različnimi generacijami. Geslo pod katerim poteka Vsi smo ena generacija, kaže pot, po kateri moramo stopati. »Vključujoča družba je tista, ki zagotavlja blaginjo vsem,« je zaključila.

Ob tej priložnosti so podelili še priznanja za prispevek k razvoju in bogatitvi festivala. Naziv častni ambasador festivala so podelili Marjanu Šiftarju, ki z izjemnimi izkušnjami, znanjem, mirnostjo in predanostjo bogati najožje vodstvo festivala. Priznanja pa so prejeli še: Andragoški center RS, mag. Breda Pečovnik in Športno društvo Sokol Bežigrad.

Za kulturni del prireditve je poskrbel orkester klarinetov Orkestra slovenske vojske in pevec Gregor Ravnik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo: Jožica Dorniž, fotografije: Janez Platiše in Branka Lopič

Oglejte si tudi

Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe
13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum
10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media