Kje poiskati pomoč pri depresivnih motnjah

10. oktober 2024

Depresija je  najpogostejša duševna bolezen in lahko doleti vsakega izmed nas, še posebej, če se soočamo s hujšimi stresnimi dogodki ali izgubo, hudo boleznijo, revščino, nezaposlenostjo, odvisnostjo od alkohola ali drog. Posebno ogroženi so mladostniki in starejši ljudje, opozarjajo strokovnjaki ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga zaznamujemo 10. oktobra. 


A duševno zdravje ni samo problem posameznika, ampak vpliva na celotno družbo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se iz leta v leto viša tako število predpisanih receptov za antidepresive kot tudi število izgubljenih delovnih dni zaradi bolniških staležev, ki jih povzročajo duševne motnje. 

Za depresivne motnje so značilni znaki slabo razpoloženje, zmanjšanje energije, in upočasnjeno delovanje (ali nemir), upad aktivnosti; motnje spanja (zgodnje prebujanje ali pa zatekanje v spanje), slabši apetit, slabša koncentracija, izrazita utrujenost, občutki krivde ali ničvrednosti, počivajo ali pa se slabo počutje kaže kot nemir. Če so znaki močni in trajajo dlje časa oziroma se ponavljajo je treba  poiskati pomoč najprej pri osebnem zdravniku ali najbližjem dežurnem zdravniku.  Ob samomorilnih mislih pa je nujen takojšen obisk pri psihiatru ali obisk urgentne službe. Depresijo slovenski zdravniki zdravijo v skladu s sodobnimi smernicami. Pri blažjih oblikah je psihoterapija podobno učinkovita kot zdravila, to so največkrat  antidepresivi, ki pa ne povzročajo odvisnosti; pri zmerni do hudi obliki depresije pa se tudi  v svetu priporoča zdravila, ki jih lahko psihiatri kombinirajo s psihoterapijo in z novejšimi metodami nevromodulacije.

Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija nudi psihosocialno podporo, ki ljudem pomaga pri obvladovanju njihovih duševnih stanj ter jih opolnomoči za boljše življenje v družbi; pomaga pri vključevanju posameznikov na trg dela, vabi jih v skupine za samopomoč, kjer se povežejo z drugimi, ki imajo podobne izkušnje in gradijo nove socialne vezi ter nudi podporo družinskim članom, da lažje razumejo in podpirajo svoje bližnje v procesu okrevanja. Več na www.ozara.org.

Včasih pomaga tudi pogovor s sočutnim poslušalcem, zato je dobro poklicati  na telefon za pomoč v stiski ali kaj spodbudnega prebrati na spletnem forumu. Nekaj koristnih informacij je na sliki:


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media