-
Pohodi po hribih v okolici Ljubljane pod vodstvom Janeza Alberta, izkušenega vodnika z licenco Planinske zveze Slovenije, bodo jeseni še posebej slikoviti. Povabite še znance, prijatelje, sorodnike …
V nedeljo, 9. septembra, ste vabljeni na pohodniški izlet na Žagarski vrh. Pot traja od tri do štiri ure. Zbor udeležencev je ob 8. uri uri pred knjigarno Konzorcij na Slovenski cesti, kjer boste počakali na avtobus LPP št. 13.
Če se želite pridružiti vodniku Janezu Albertu, ga pokličite na telefonsko številko: 040 689 502. Zadnje podrobnosti o pohodu vam bo dan pred odhodom poslal s SMS-sporočilom.
-
Katero obletnico delovanja letos praznuje Radio Slovenija?
A) 60 let B) 90 let C) 70 let
Odgovor pošljite do 15. septembra na dopisnici (vrednost B) na naslov: Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, s pripisom »Miselni oreh«, ali po elektronski pošti na naslov: narocnine@vzajemnost.si.
Enemu izmed vas bomo podarili brisačko Vzajemnosti.
Rešitev iz poletne številke: Na Triglav so se 26. avgusta 1778 prvi povzpeli štirje domačini iz Bohinja: Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer. Skoraj sto let kasneje, leta 1870, pa je Triglav osvojila prva ženska – Rozalija Škantar.
-
V katerem mestu je nabrežje s palmami, kjer sem se sprehajal?
Odgovor pošljite do 15. septembra na dopisnici (vrednost B) na naslov: Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, s pripisom »Slikovna uganka«.
Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel brisačko Vzajemnosti.
Odgovor iz poletne številke: Na fotografiji je pogled na Jalovec s Slemena.
Darilo prejme: Janez Repe, Zgornje Gorje.
Čestitamo!
-
Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani bo v soboto, 8. septembra, potekal že 17. EKO PRAZNIK za vse, ki si želijo živeti čim bolj po naravnih načelih. Od 8. do 15. ure bo blizu 70 razstavljavcev (ekološke kmetije, podjetja, šole, vrtci, posamezniki) predstavljajo svoje izdelke, živila in kozmetiko. Naučili se boste več o pripravi bolj zdravih jedi, na primer čokoladnega namaza z manj sladkorja, rastlinske paštete, bolj zdravih sladkih dobrot ... Posebni gostji bosta Tereza Poljanič (Teresamisu) in Sabina Topolovec. Spoznali boste dišeče rastline, iz katerih izdelujejo parfume,in izvedeli marsikaj koristnega o ekološkem vrtnarjenju. Med obiskovalce bodo z žrebom razdelili več kot 100 eko & zdravih nagrad.
Pravi čili festival že četrtič
Pred štirimi leti je v Šmarju pri Jelšah zaživel Pravi čili festival, dogodek, ki na enem mestu združuje ljubitelje pikantnega in dobiva vsako leto več občudovalcev. V soboto, 8. septembra, bo na ploščadi pred kulturnim domom v Šmarju pikantno dogajanje, program, ki bo potekal od 9. ure dalje, pa bo zanimiv za vse generacije.
Najmlajši se bodo zabavali na delavnicah in z animiranim programom spoznavali osnove čilija v lastnem Čili mestu. Odrasli obiskovalci pa se bodo družili ob pokušinah različnih jedi ter dobri glasbi. Kar 36 razstavljavcev iz štirih držav bo predstavljajo svoje izdelke, med drugim bodo obiskovalci lahko poskusili edinstveno vino na svetu, narejeno iz čilija. Chillino je nagrajeno vino s kmetije Vizjak in vinogradništva Kolar. Prav tako bodo lahko poskusili chilli con carne, ki ga bodo pripravile posamezne ekipe v tekmovanju za Hudičev kotel .
-
Ali kdo prepozna prikupni radovednici na terasi kopališča v Punatu na Krku avgusta 1958? Bili sta udeleženki kolonije mariborskega Rdečega križa, fotografiral pa ju je Peter Gabrovšek, takratni vodnik ene od fantovskih skupin. Njegov naslov dobite v uredništvu Vzajemnosti.
Na fotografiji, ki jo je 2. avgusta 1938 posnel celjski fotograf Pelikan, je ekipa kuharic in kuharjev iz Rimskih Toplic. Med njimi sta tudi Frida Jenko iz Straže pri Novem mestu in Frančiška Dornik, poročena Uršič, mama Albine Šoštar iz Hrastnika, ki nam je poslala fotografijo.
Fala Slonček čaka na vaše recepte!
Ali imate radi domači kruh? Ga tudi sami pečete? Potem se udeležite natečaja NAJ FALA KRUH 2018.
Ocenjevanje in razstava kruhov bo v soboto, 22. septembra, v Ljubljani. Tekmujete lahko v eni izmed treh kategorij: beli kruh, mešani kruh ali kruh iz posebnih vrst moke in se potegujete za bogate nagrade ter naziv NAJ FALA KRUH 2018.
Prijave z recepti sprejemajo do 17. septembra na elektronski naslov fala.sloncek@gmail.com, na Facebookovi strani Fala Slonček ali po pošti na naslov: Fala Slonček, Obrtniška ulica 6f, 1370 Logatec. Ne pozabite pripisati recepta in svojih podatkov: ime, priimek ter naslov oziroma elektronski naslov.
-
Nagradno vprašanje se glasi: Koliko let praznuje Kofetarica, slika Ivane Kobilce?
Kofetarica je ena najbolj priljubljenih slik slikarke Ivane Kobilce v Narodni galeriji. Mineva 130 let od njenega nastanka in v poklon slovenski umetnosti so se pri podjetju Loka kavi, ki na svoji embalaži nosi motiv Kofetarice, odločili, da poiščejo najboljšo sodobno poustvaritev Kofetarice. K sodelovanju na natečaju so povabili študentke in študente Oddelka za slikarstvo in Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.
-
Poskrbite za čistočo tankih las in jim dodajte volumen s pomočjo naravnega zelenega čaja in ličija. Šampon, bogat z antioksidanti in vitamini, očisti lase ter hkrati poskrbi za bujnejšo pričesko. Ne vsebuje silikona.
Med tistimi, ki boste navedli glavni sestavini šampona, bomo izžrebali šest nagrajencev in jim po pošti poslali predstavljeni izdelek podjetja Oriflame.
Odgovor nam skupaj s svojimi podatki do 15. septembra pošljite na dopisnici (vrednost B) na naslov: Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, s pripisom »Za nagrado«.
Kuharski mojstri Odprte kuhne na mini turneji
Po počitniškem premoru se Odprta kuhna, priljubljena kulinarična tržnica s svojimi uličnimi kuharskimi mojstri odpravlja še malo naokrog. Tako bo v sredo, 5. septembra, gostovala na Bevkovem trgu v Novi Gorici, v soboto, 8. septembra, bo kulinarična karavana obiskala Ptuj, teden dni kasneje, v soboto, 15. septembra, pa še Celje.
Vse do konca oktobra pa bo vsak petek ob lepem vremenu Odprta kuhna še naprej na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.
Pridite in poskusite jedi, ki jih še niste in tiste, za katere že preverjeno veste, da so odlične ...