Koristi omega 3 maščobnih kislin
Zgodba o koristnih ribjih maščobah sega v sedemdeseta leta. Takrat so znanstveniki objavili podatke o manjši smrtnosti Eskimov zaradi bolezni srca in ožilja kljub temu, da uživajo prehrano, zelo bogato z maščobami. Danes vemo, da so koristi maščob omega 3 velike ne le za srčno-žilni sistem, ampak za ves organizem. S posebno patentirano tehnologijo prečiščeno ribje olje MorEPA® vsebuje visoko vsebnost EPA in DHA (800 mg), torej visoko koncentrirane omega 3 maščobne kisline, ne vsebuje pa nobenih dodatkov, kot so umetne arome, konzervansi, umetna barvila in ostanki topil.
Samostanska medicina za izboljšanje prebave
Pri leni prebavi in trdem blatu, pri zgagi in občutku napihnjenosti si lahko pomagamo z naravnim in učinkovitim pripomočkom Caricol. Narejen je iz drevesno dozorele bio papaje in bio soka limone. Sprva so ga uporabljali kot
domače zdravilo v budističnem samostanu Lotus na Havajih. Zaradi patentiranega postopka priprave, ki temelji na načelih tradicionalne kitajske medicine, se po zaužitju aktivira celoten prebavni sistem. Encimi papaje uravnavajo prebavo in presnovo, Caricol pa hkrati poskrbi za razstrupljanje, razkisanje ter čiščenje. Deluje tudi preventivno, saj pomaga urejati prebavo na potovanjih ter po obilnih obrokih.-
V zimskih mesecih pogosteje kot sicer posegamo po medu, bodisi zato, da bi si okrepili organizem, ali pa zato, da bi omilili učinke prehladnih obolenj, ki so v tem času na pohodu. Med namreč olajša izkašljevanje, blaži kašelj, lajša dihanje in vnetje grla, blaži pa tudi težave pri astmi. Pa ne le to. Ker med vsebuje vitamine (še zlasti B1, B2, B6, C), minerale (železo, kalcij, kalij, magnezij …), aminokisline, antioksidante, kisline (solna, fosforna, ocetna, jabolčna, citronska, mlečna), ubikinon in protibakterijske snovi, je še posebej...
-
Zadnji mesec v letu se res spodobi, da ostanemo v popolni formi. Razgibano in krepko telo v zdravem duhu je tisto, kar potrebujemo, da nam bo uspelo brez posledic preživeti vsa dogajanja veselega decembra. Najpomembneje pa je, da bomo fit in veseli. Čim pogosteje se odpravimo ven. Če je le mogoče nekam v naravo, v gozd ali na travnik, k jezeru ali malo v hrib, če vas noge dobro nesejo. Po ogrevalnih začetnih korakih, ki naj bodo zmerne hitrosti in z enakomernim dihanjem skozi nos, trajajo pa naj nekaj minut, priporočam blago ogrevanje vsega...
Manj je več tudi ob posebnih priložnostih
Prednovoletni čas je za vsakogar izmed nas prav posebno doživetje. Prav je, da ta doživetja poudarimo z izbranimi oblačili, ki so lahko nenavadna, unikatna, lahko pa naredimo kaj posebnega tudi iz povsem vsakdanje obleke. Upoštevati morate, da v zrelih letih igra pomembno vlogo prava mera estetike. Dovolj kritično je treba oceniti, kakšen model bo najbolj primeren, kakšno dolžino krila izbrati, kako pokriti najbolj izpostavljene dele telesa. Tudi izbira barv, ki jih nosite, je zelo pomembna, saj obraz ujame odsev oblačil in od tega je...
-
Prehranski trg ponuja vse, kar je – lahko: lahka čokolada, lahke pijače, lahek jogurt, lahek sir..., celo lahko mleko. Iz mleka posnamejo maščobo in tako pridobijo več masla, smetane, jogurtov in drugih izdelkov in vam povrhu še zaračunajo, da so osiromašili mleko! Mar menite, da je ''vodeno mleko'' brez maščobe boljše in bolj zdravo od polnega? Ne, nikakor ni! Le kam so šli vitamini A, E, D in K iz mleka, ki so ''doma'' v maščobah!? Naravno mleko krave, ovce ali koze je idealna hrana, saj vsebuje vsa za življenje pomembna hranila.
Praznik ni izgovor za preobjedanje
Nekdaj so ljudje med tednom jedli bolj skromno, le za nedeljsko kosilo so si privoščili malo boljše jedi: ponavadi govejo juho, govedino iz juhe, pražen krompir, solato in jabolčni zavitek. Nekaj dni v letu, ravno prav razporejenih skozi vse leto in ravno ob pravem času, zlasti za praznike, pa se je jedlo boljše jedi, ponavadi mastne, zabeljene z mastjo, maslom, na Primorskem tudi z oljčnim oljem, na Štajerskem pa z bučnim oljem. Vendar je gospodinja celo za praznik smela vzeti le žlico ali dve zabele za vso družino.
-
Jok je vgrajen v sistem človekovega organizma in mu pomaga lajšati čustva in napetosti, zato niti najbolj možati moški niso brez solz. Jok se zdi najbolj naravna metoda za lajšanje stresa, saj človeku sporoča, da je napočil čas, ko mora poskrbeti zase in za svoje potrebe, ter mu ponuja nove možnosti sporazumevanja. Solze so vgrajene v osnovni mehanizem ljudskega sporazumevanja in različne kulture so razvile različne tradicije jezikov solza, zato ljudje pogosto težko razvozlamo v jok zavito sporočilo.
Skupaj v dobrih in slabih časih
V zdajšnjih časih je še posebej pomembno vedeti, kakšni so zdravi medčloveški odnosi, saj so najmočnejši vir osebnega zadovoljstva, sreče, čustvenega ravnovesja in osebne rasti. Še več, so najučinkovitejša zaščita pred vsakršnim stresom. Duševno življenje človeka ima tudi velik vpliv na njegovo zdravje, kar pa pogosto spregledamo tako mladi, kot tudi starejši! Ste tudi vi med njimi? Razmislite o tem! Anselm Grüm takole razmišlja o tem: »Razmišljati o staranju vedno pomeni tudi razmišljati o življenju.
-
Francoska čebulna juha Pet večjih rjavih čebul narežemo na tanke rezine in jih na žlici masla pri nizkem ognju dušimo 10 minut, da dobijo zlato rumeno barvo. Prilijemo liter čiste mesne juhe, začinimo in pustimo kuhati še 10 minut. Medtem segrejemo pečico na 150 oC in v njej popečemo majhne rezine kruha (bagete, žemlje). Na koncu jih potresemo še s sirom in rjavo zapečemo. V vsako skodelico vlijemo juho, na vrhu pa položimo popečene rezine kruha s sirom.