-
Zakaj se moški redkeje odzivajo na program Svit
Rak debelega črevesa in danke je četrti najpogostejši rak pri ženskah in moških, a ga je mogoče ob zgodnjem odkrivanju preprečiti, če ga odkrijejo v začetni fazi, pa je povsem ozdravljiv. Pravočasnemu odkrivanju predrakavih in rakavih sprememb pri ljudeh, starih od 50 do 74 let, je namenjen presejalni program Svit. Marsikomu sodelovanje v programu celo reši življenje, saj se rak razvija tudi do deset let brez vidnih simptomov. Vendar se kar tretjina tistih, ki vsaki dve leti prejmejo vabilo, naj na pregled pošljejo vzorček blata, nanj ne odzove, opozarjajo na NIJZ. Med njimi je največ moških, še posebej tistih v starostni skupini med 50 in 55 let. Prikrito krvavitev v blatu odkrijejo pri približno petih odstotkih udeleženih, a le pri redkih gre v resnici za raka. Na kolonoskopiji lahko večino predrakavih sprememb in polipov uspešno odstranijo in tako preprečijo razvoj bolezni.
Ciljano odkrivanje ledvičnih bolezni
ZDRAVJE
Stalna utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje energije, nespečnost, srbenje kože, otekanje oči zjutraj in goleni proti večeru ter penjenje seča so znaki, da naše ledvice ne delujejo dobro.
To se lahko dogaja že dalj časa, saj okvara ledvic praviloma ne boli, vendar v telesu povzroča hude posledice, postopno napredujoče slabšanje ledvičnega delovanja vodi v kronično ledvično bolezen. Po drugi strani pa lahko z zgodnjim zdravljenjem zavremo napredovanje bolezni in preprečimo dokončno odpoved ledvic.
-
ZDRAVJE
Družinski zdravniki lahko od zdaj pacientom predpišejo zeleni recept za telesno vadbo in jih tako spodbudijo k bolj zdravemu življenju.
Gibanje na recept je rezultat skupnih prizadevanj Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Onkološkega inštituta Ljubljana, Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije in ministrstva za zdravje. Kar dve tretjini kroničnih bolezni nastane namreč zaradi kajenja, prekomernega pitja alkohola, nezdrave prehrane in premalo gibanja. Izkušnje Švedske, Velike Britanije, Nove Zelandije in drugih držav, kjer podobni projekti potekajo že več let, so pokazale, da ljudje bolj upoštevajo nasvete takrat, ko dobijo pisna navodila. Ker se pobudniki želijo prepričati, da bo ideja delovala tudi pri nas, so recepti oštevilčeni, na zadnji strani so dodali še navodila za lažji začetek vadbe.
-
Stopalom moramo zagotoviti redno pozornost in nego, saj so vsak dan izpostavljena obremenitvam. Ob ustrezni skrbi se lahko izognemo različnim težavam, ki so vedno neprijetne, lahko pa tudi ogrožajo naše zdravje.
Stopala ves čas prenašajo telesno težo, izpostavljena so številnim zunanjim vplivom, kot so vročina, mraz in vlaga, veliko časa so obuta v čevlje, ki še posebej pozimi niso dovolj zračni. Pogosto se zato pojavijo trda in razpokana koža na podplatih ter skeleče razpoke med prsti, tudi prekomerno potenje nog, ki ima lahko za posledico neprijeten vonj in glivične okužbe. Osnovna nega je vsakodnevno umivanje z mlačno vodo in blagim protibakterijskim milom, občasno pa si lahko pripravimo še posebno kopel za stopala. Sprostitvena kopel s kopalno soljo učinkovito pomaga zmanjšati potenje, razbremeni utrujena stopala in poživi krvni obtok. Posebno pozornost namenimo negi predelov med prsti, kjer suha koža hitro razpoka. Temeljito jih umijemo in na koncu nežno otremo, da jih dobro osušimo, saj vlaga omogoča nastanek glivic. Nekajkrat mesečno uporabimo tudi piling za stopala ali plovec, da odstranimo trdo kožo, ki nastane zaradi prekomernega tvorjenja poroženele kože, zlasti na petah.
Laktozna intoleranca ni alergija na mleko
ZDRAVJE
Ob ponavljajočih se trebušnih težavah običajno ne pomislimo, da je zanje morda kriva intoleranca na laktozo. Bolečine, napihnjenost, driska in druge neprijetnosti se namreč pojavijo šele nekaj ur po zaužitju mleka ali mlečnih izdelkov. A kot pravi naš sogovornik, je laktozna intoleranca pogost gastroenterološki in tudi splošni medicinski problem.
V medicini toleranca pomeni sposobnost organizma, da brez (večjih) negativnih posledic prenaša določene snovi. Če smo torej intolerantni oziroma netolerantni na laktozo, to je mlečni sladkor, prisoten le v mleku, nam telo približno pol ure do dve uri, včasih pa celo pet do sedem ur po zaužitju to pokaže s tipičnimi težavami. To so trebušne bolečine, napihnjenost, vetrovi, driska, mehko blato, glasno pretakanje tekočine po črevesju in v nekaterih primerih (zlasti pri otrocih) tudi slabost in bruhanje, redko se pojavi celo zaprtje, pripoveduje ...
Tradicionalne jedi preprečujejo pomladansko utrujenost
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Narava bo vsak čas ozelenela. Zelena je barva klorofila, ki obarva liste. Če vemo, da nam narava vedno dá, kar tedaj potrebujemo, potem so klorofil in grenčine spomladi kot nalašč za razstrupljanje in čiščenje našega organizma. Najprej ozelenijo divje grenke rastline: regrat, krompirjevka, cikorija, rman, trpotec, beluši, koprive, marjetice, trobentice in druge pomladne cvetlice.
Skupna značilnost vseh grenčin je, da spodbujajo izločanje prebavnih sokov želodca in trebušne slinavke. Poveča se peristaltika ali ritmično gibanje črevesja, a čas delovanja prebavnih sokov se ne skrajša, zato je prebava hrane temeljitejša. Grenčine okrepijo čiščenje telesa vseh strupenih snovi iz jeter in pospešijo izločanje žolča za lažjo prebavo maščob. Uravnajo nastajanje seča, s čimer čistijo ledvice, odplavljajo sečno kislino iz sklepov in preprečujejo protin oziroma putiko. Grenčine tudi čistijo kri ter pomagajo srcu in krvnim žilam. Vse to pa pomaga telesu, da dela s polno močjo in ni nikoli utrujeno.
Uporaba konoplje ima dobre učinke
ZDRAVJE
Konoplja ni panaceja, čudežno zdravilo oziroma univerzalno sredstvo za vse bolezni in tegobe. Ni vsemogočna, je pa mogočna z veliko potenciali in prav zato med najbolj raziskovanimi rastlinami na svetu.
Konoplja je vsestransko uporabna rastlina v različnih vejah industrije, za prehrano in za zdravila. V zdravstvu jo največ uporabljajo pri bolnikih s kronično bolečino, migreno, epilepsijo, artritisom, crohnovo boleznijo, multiplo sklerozo, motnjami posttravmatskega stresa, kot uspešna se kaže tudi pri kugi sodobnega sveta – stresu. Kar nekaj zdravstvenih strokovnjakov že ima izkušnje s klinično uporabo kanabinoidov, ki so jih svojim kolegom predstavili na kongresu o uporabi konoplje v medicinske namene. Pripravili so ga novembra lani v Rogaški Slatini, kjer deluje kanabinoidna klinika, ena prvih v Evropi, v kateri so združili znanja svojih balneologov in strokovnjakov s poznavanjem zdravilnih učinkov kanabinoidov.
Številni zdravilni učinki ognjiča
Izjemne zdravilne lastnosti ognjiča so v ljudskem zdravilstvu že dolgo znane, zaradi protivnetnega in protimikrobnega delovanja ga veliko uporabljajo v farmacevtski in kozmetični industriji. Z nekaj truda ga lahko gojimo in iz njega pripravimo zdravilne pripravke tudi sami.
Ognjič (Calendula officinalis) je eno- ali dvoletna rastlina, ki zraste v višino do 50 centimetrov in ima razvejano, rahlo dlakavo steblo. Značilna je za Sredozemlje, raste pa tudi drugje po Evropi in Ameriki. Listi so koničaste oblike in dlakavi, včasih nazobčani. Cvetovi rumene do oranžne barve so na koncu vejic in imajo jezičaste lističe. Običajno cveti med junijem in septembrom. Cvetovi vsebujejo flavonoide in karotene (likopen in lutein), ki jih je več v oranžnih cvetovih, ter barvilo ksantofil, ki ga je več v rumenih cvetovih, eterična olja, saponine in triterpenske spojine. Za farmacevtske in kozmetične namene nabiramo cvetove in cvetne lističe, ki imajo značilen vonj in aromatičen okus, uporabni so tako suhi kot sveži.
Najbolj inovativna živila osmih podjetij
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Inštitut za nutricionistiko je že enajstič zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. To so izdelki, ki imajo ugodno prehransko sestavo, hkrati pa sledijo smernicam trajnostnega razvoja in ohranjanja okolja.
Nagrade so prejeli: Pekarna Spar za čičerikino copatko, Mlinotest za beljakovinske testenine Mlinotest Active Protein Sedani, Bio dobrote za linijo ekoloških mlečnih izdelkov z okusom banane, Spar za solati Champ in Hot Champ ter Nikino bovlo, Pivka Perutninarstvo za piščančjo ter veggie solato Mexicana in BioWay za rastlinsko bolognese omako s korenčkom. Posebno nagrado za inovativnost v skupini slovenskih tradicionalnih jedi je prejela Ekološka kmetija Kukenberger za slane štruklje, posebno nagrado za inovativnost pri lokalni...
-
Možganska kap bolj ogroža kadilce
Mnoge raziskave so pokazale, da spada kajenje med najpomembnejše dejavnike, ki povečujejo tveganje za nastanek možganske kapi. Za 45 odstotkov bolj ogroženi so pasivni kadilci v primerjavi z nekadilci, pri aktivnih kadilcih pa tveganje narašča sorazmerno s številom pokajenih cigaret. Vsakih pet dodatnih cigaret na dan pomeni 12-odstotno povečanje tveganja. Cigaretni dim namreč vsebuje številne kemijske snovi, od katerih jih je najmanj 250 neposredno škodljivih za zdravje, 69 pa rakotvornih. S kajenjem v telo nenehno vnašamo strupe, ki iz pljuč prestopajo v kri in škodujejo drugim organom. Ko kajenje opustimo, se to tveganje znatno zmanjša.