Izbira zdrave prehrane naj postane način življenja
Zdravje
Kako naj se prehranjujejo bolniki z rakom in vsi tisti, ki bi radi s hrano spodbudili zdravje in izboljšali počutje? Dobrodošla pomoč jim je lahko kuharska knjiga z naslovom Hrana podaja roko zdravju.
Njen avtor Hermann Spindler je dolgoletni kuharski šef klinike Lukas iz švicarskega Arlesheima, ene največjih alternativnih bolnišnic za zdravljenje rakavih obolenj v Evropi. Klinika ni svetovno znana le zaradi svoje ponudbe holističnega zdravljenja na področju antropozofske medicine, ampak tudi zaradi izvrstne vegetarijanske kuhinje. Pacientom so uživanje polnovredne prehrane na osnovi uporabe rastlinskih in mlečnih izdelkov predlagali že pred desetletji, v času, ko jo je pretežni del konvencionalne medicine zasmehoval. Danes švicarska zveza boja proti raku podpira koncept prehrane, ki je zelo podoben njihovi prehrani. Klinika se od drugih razlikuje tudi po tem, da hrano dobavljajo iz ekološke in biodinamične pridelave (blagovna znamka švicarskih ekoloških pridelkov Bio-Knospel in blagovne znamke Demeter), neposredno na kmetijah in pri dobaviteljih, ki jih poznajo osebno. Poleg tega popolnoma zavračajo industrijsko pripravljene omake, gensko spremenjeno hrano in podobno.
Kdaj je potrebna gastroskopija?
ZDRAVJE
Ali se nezdravo in neredno prehranjujete, kadite, popijete preveč alkohola, pogosto jemljete protibolečinske tablete, ki vsebujejo aspirin (acetilsalicilno kislino), se vznemirjate za vsako malenkost, preveč delate, ste kar naprej v stresu? Imate morda prav zato zgago, vas zato občasno boli trebuh?
Če imate te težave, vam je pogosto slabo in včasih celo bruhate, greste težko na blato ali imate drisko, bruhate kri itd., je čas, da greste na gastroskopijo, da zdravnik internist ugotovi, ali je morda kaj narobe z vašimi zgornjimi prebavili. Med posegom lahko tudi odvzamejo vzorce tkiva za patohistološki pregled oziroma odstranijo morebitne izrastke in polipe na sluznici.
-
Dobro počutjemarec '25Prehrana
ZDRAVA PREHRANA
Na pomlad je koristno uživati več fermentiranih mlečnih izdelkov, torej jogurta in predvsem kefirja. Tokrat imam za vas nekaj receptov za jedi z jogurtom in še recept, kako narediti svoj domači jogurt. Naj vam uspe.
Kako naredimo jogurt
Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, dobljen z dodatkom mlečnokislinskih bakterij, ki mlečni sladkor (laktozo) pretvorijo v mlečno in druge kisline. Pri tem mlečne beljakovine zakrknejo (koagulirajo), mleku se spremeni okus, izdelek dobi kremasto strukturo in daljši rok trajanja.
Potrebujemo jogurtovo kulturo prijetnega okusa. Te bakterije se ob ugodnih pogojih razbohotijo in številčno prehitijo druge, da dobimo mlečni izdelek, kot nam je všeč. Okus naravnih jogurtov vedno pogojuje vrsta ali več izbranih vrst oziroma natančneje izbrane podvrste mlečnokislinskih bakterij oziroma kombinacije različnih mikroorganizmov, kjer vsak prispeva svoj del okusa. Z mislimi lahko izboljšamo počutje in privabimo želeno
PSIHOLOGIJA
Z leti se lahko bolj opiramo na bogastvo izkušenj in spoznanj, do katerih smo se dokopali. Ravno tako pa je lahko dejstvo, da je številka ob praznovanju rojstnega dne vse višja, razlog za obupovanje ob spominih, kaj vse smo v preteklih letih lahko in česa zdaj več ne moremo.
Zato je ključno, skozi kakšna očala gledamo na svet – ali smo osredotočeni na to, kaj vse še lahko ali česa vsega ne zmoremo več? Zato pravimo, da z leti sicer pridobimo bogate življenjske izkušnje in modrost, a hkrati se lahko znajdemo pred izzivi, kako ohranjati notranjo srečo in zadovoljstvo. Ena izmed močnih tehnik, ki lahko pripomore k boljšemu počutju, je vizualizacija. To pomeni, da si v mislih predstavljamo, kako se nekaj, kar si želimo, že dogaja. Bolj ko si slikovito predstavljamo želeno, močnejša čustva ob tem doživljamo. Pravimo, da na tak način dvigujemo svojo vibracijo in smo z ustvarjenim občutkom zadovoljstva pravi magnet za to, da se nam prijetne spremembe zares zgodijo.
-
VPRAŠAJTE DERMATOLOGINJO
Bralec opaža, da ima po rehabilitaciji v zdraviliškem bazenu težave s suhimi dlanmi. Čeprav si roke redno maže z zaščitno kremo 48, je koža nenehno suha.
Suho in občutljivo kožo na dlaneh večkrat opažamo pri osebah, ki imajo roke pogosto ali dalj časa v vodi, še posebej, če so tudi v stiku z razkužili, detergenti ali čistili. Dlani postanejo suhe, ker se s kroničnim draženjem z vodo in drugimi snovmi poškoduje dvoslojna zaščitna lipidna plast v povrhnjici, ki koži preprečuje izsušitev z zmanjšanim izhlapevanjem vode iz globljih plasti kože. Koža se namreč vlaži od znotraj, zato je potrebna dobra hidracija telesa. V koži so sestavine, t. i. humektanti, ki zadržijo vodo in nekoliko vežejo tudi vodo iz okolja.
Industrijsko pripravljena hrana pospešuje biološko staranje
ZDRAVJE
Uporaba industrijsko vnaprej pripravljene (ultraprocesirane – UPF) hrane je povezana s pospešenim biološkim staranjem, so ugotovili italijanski raziskovalci.
Raziskovalci so v preteklih raziskavah že ugotavljali povezavo med pogosto uporabo predelane hrane in nekaterimi kazalci zgodnjega biološkega staranja, kot so krajša dolžina telomer (sestavljenih delcev na koncu kromosomov), padec kognitivnih funkcij in pojav krhkosti organizma, niso pa našli vzrokov za ta pojav.
Italijanska raziskava, imenovana tudi študija Moli-sani, je potekala v okviru evropskega projekta Age-It — Ageing well in an ageing society (Staraj se kakovostno v starajoči družbi) v času med letoma 2005 in 2010. Med 22.495 udeleženci, starimi v povprečju 55,6 leta, je bilo 52 odstotkov žensk. Prehrano udeležencev so zapisovali v posebni vprašalnik, ki je zajemal 188 različnih prehranskih izdelkov. Te so razdelili v štiri skupine glede na stopnjo priprave – od minimalno predelane hrane, kot so sadje, zelenjava, stročnice, meso in ribe, do...
-
MODA
Toplejši dnevi nas že počasi opozarjajo, da bo v garderobi treba prevetriti pomladno-poletne kose oblačil. Mednje spadajo tudi preproste majice (T-shirt). Marsikateri jih nosijo pod vrhnjimi oblačili tudi v hladnejših mesecih in jih dopolnijo z bluzo, ki deluje kot moška srajca.
Majica pristaja vsakomur, saj je zelo preprost in prilagodljiv kos oblačila. Nositi jo je mogoče na različne načine, odvisno od postave, sloga in priložnosti, za katero jo oblečete. Poleg ustrezno izbrane barve že na pogled in otip lahko ocenite, ali vam model ustreza ne samo po številki in kroju, temveč tudi po kakovosti in načinu vzdrževanja. Vaša postava bo narekovala izbiro osnovnega kroja. Oprijet, ki povsem sledi liniji telesa, je primeren za vitkejše postave.
Prepoznajmo opozorilne znake sladkorne bolezni
ZDRAVJE
Zgodnje odkrivanje katere koli kronične bolezni je pomembno zato, da se lahko čim prej začne zdravljenje. Pri diabetesu je to še pomembnejše, kajti krvni sladkor dela škodo na ožilju že veliko prej, preden dobimo diagnozo.
Čeprav je merjenje sladkorja v krvi postalo običajna praksa zdravniških pregledov, je pomembno, da tudi sami prepoznamo znake sladkorne bolezni, saj lahko le tako pravočasno ukrepamo. Še posebej zato, ker se število na novo obolelih za sladkorno boleznijo zelo povečuje.
Med sprehodi je čas za raztezanje
GIBANJE
Vsi že uživamo v daljših dnevih, ki postajajo vse toplejši. Vendar pazite, da imate med sprehodi oblačila, ki so še dovolj topla, po možnosti večplastna, da se ob hitri spremembi aktivnosti telesa ali temperature takoj slečete ali oblečete. Predvsem dovolj hitro in toplo oblačenje ob ohladitvi premnogi zanemarijo v lastno škodo.
Redni hodci odlično poznajo pravo vrednost hoje in tudi razumejo pomen dihanja skozi nos. Priporočam, da se med hojo, ko je telo že ogreto in dihanje poglobljeno, večkrat ustavite in v poljubno izbranem zaporedju opravite prikazane vaje.
Ali vam prhljaj povzroča stres in nelagodje?
Zdravje
Prhljaj je lahko neprijetna težava, ki vpliva na samozavest in kakovost življenja posameznika. Poleg vidnih belih ali rumenih lusk na laseh in oblačilih sta pogosta tudi vnetje lasišča in srbečica.
Glavni vzrok za nastanek prhljaja naj bi bila povečano delovanje lojnic, nanjo pa vplivajo notranji dejavniki, kot so stres in hormonske spremembe, ter zunanji dejavniki, na primer vreme in uporaba neustreznih izdelkov za nego las. Pogosto se pojavlja zaradi dedne nagnjenosti k večjemu izločanju loja na koži. Ena najpogostejših zmot je, da je prhljaj posledica slabe higiene. V resnici lahko prekomerno umivanje lasišča celo poslabša stanje, saj odstranjuje naravna olja in spodbuja lojnice k povečani aktivnosti. Prav tako prhljaj ni nalezljiv. Če ga ne ublažimo, lahko napreduje v bolj resne oblike, kot je seboroični dermatitis, ko postane srbečica intenzivnejša.