Prehrana
-
Dobro počutjemarec '24Prehrana
Prehrana
S približevanjem velike noči prihajajo v ospredje jajca in vprašanja, ki se v zvezi z njimi porajajo. Danes si ne delamo več toliko skrbi kot pred desetletji, ko so se bali, da so jajca kriva za holesterol, ki je bil velik bavbav med ljudmi.
Ob besedi jajce venomer pomislim na lepe trenutke svoje mladosti, ko smo šli na obisk k stari mami na Križno Goro. Čokolade in tortic ni imela, pač pa veliko jato kokoši, ki so se pasle na travniku okrog hiše in nosile sveža jajca. Deset jajc ali več je razžvrkljala, še prej krepko podkurila v kmečkem štedilniku, in jih vlila v vročo ponev med ocvirke, da je glasno zacvrčalo in precej naraslo. Vsakemu izmed otrok je odrezala še velik kos črnega kruha in dodala še jabolko. Pojedli smo z velikim užitkom. To je bil zdrav in popoln obrok. Da imajo jajca holesterol, se stari mami in nam še sanjalo ni. Znanstvene raziskave v zadnjih desetletjih zavračajo nekdanje bojazni o holesterolu. Zato zdravniki, ki svoje znanje dopolnjujejo, jajc ne »preganjajo« več. Kot celota so jajca kokoši, ki so se prosto pasla, popoln izdelek narave.
Korenovke prečiščujejo in pomlajujejo
Dobro počutjefebruar '24Prehrana
Prehrana
V zimskem času se manj gibamo in rekreiramo, a smo kljub temu bolj izpostavljeni onesnaženemu okolju, več je smoga in v naše telo zaide več težkih kovin in drugih strupenih snovi ... Večja je tudi potreba po prečiščenju telesa. Tu nam je v pomoč helatoterapija.
Ime je dobila iz grške besede khelato, ki pomeni zagrabiti. S to metodo zagrabimo presežne strupene težke kovine (svinec, nikelj, baker, živo srebro, aluminij, železo, kadmij in arzen) in jih odstranimo iz telesa. S helatoterapijo lahko odstranimo tudi kalcijeve usedline, ki se skupaj z oksidiranim holesterolom kopičijo na stenah žil in povzročajo aterosklerozo. Molekule težkih kovin so največkrat pozitivno naelektrene, medtem ko imajo helato snovi negativni naboj in se lahko vežejo s kovinami. Nastane tretja snov, ki jo telo z urinom izloči iz telesa.
Inovativna živila za leto 2024
Inštitut za nutricionistiko je tudi letos podelil nagrade za inovativnost podjetjem, ki predstavljajo živila z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Ob 10. obletnici projekta so prvič podelili še nagrade Inovacija desetletja.
Kot je povedala doc. dr. Anita Kušar z inštituta, je od 104 predlogov nekaj več kot 60 odstotkov izdelkov doseglo kriterij za ugodno prehransko sestavo, nato pa so izbrali 11 živil, ki so v svojih kategorijah najbolj izstopala. Prehranske strokovnjake veseli, da se zmanjšuje količina sladkorjev med mlečnimi izdelki in vsebnost soli ter prehranske vlaknine pri kruhih, kar nekaj podjetij pa je v živilske izdelke vključilo stročnice, zlasti čičeriko in lečo. Podjetja lahko uporabljajo znaka »Inovacija leta« tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil.
-
Dobro počutjefebruar '24Prehrana
Prehrana
Med je sladek, to drži kot pribito. Na srečo med poleg običajne saharoze vsebuje še druge sladkorje in res pester izbor mineralov, celo vitaminov in nekaj aminokislin, da ga lahko označimo kot zdravo naravno sladilo.
Bilo bi preveč preprosto, če bi zmogli povsod bele kristalčke saharoze nadomestiti z medom, a žal to ni vedno mogoče. V biskvitnem testu to nikakor ni priporočljivo, tudi v piškotnem ne, vsaj ne brez vnaprejšnjega premisleka. Med v testu deluje kot tekočina, zato velja previdnost tudi pri umešanem testu za kolače. Se pa odlično obnese kot premaz za piščanca za res karamelno skorjico, ki je neverjetno harmoničnega okusa, prav tako je odličen za obogatitev okusov v sladko-kislih sadnih omakah. Nekateri si z medom sladkajo celo kavo, a bolj od vsega ga je smiselno uživati kar takega, kot je, da izkoristimo vse, kar nam ponuja – na kruhu z maslom ali kar na žlico.
-
Dobro počutjejanuar '24Prehrana
Prehrana
V mrzlih dneh leta imajo slovenske kmetije že po tradiciji koline. Vsaka gospodinja je ponosna na debelino slanine prašiča, ki ga je redila vse leto, gospodar pa v mislih šteje, koliko bo klobas in salam ... Prvo, kar pokusijo že med kolinami, so jetrca in tudi druga drobovina, saj so že naši predniki vedeli, kako zdrava je.
Pred desetletji so začeli drobovino kriviti, češ da je nevarna. Zato velikokrat srečam ljudi, ki je ne poznajo. Danes so prašiči po navadi primerno vzrejeni, pogosto proste in ekološke reje in veterinarsko pregledani, zato ni bojazni pri uživanju drobovine. Med drobovino štejemo jetrca, srce, ledvice, vranico, rajželjc in pljuča. Drobovina prašičev se nekoliko razlikuje od goveje in perutninske, prav tako so razlike med vsebnostjo snovi v posameznih organih. Ne glede na vrsto živali je drobovini skupna bogata slika hranilnih snovi.
-
Ljudje Zdravje Oskrba Pravni nasvet Ročna dela Razvedrilo Prehrana Zgodovina Starejši Gibanje Vrt Pokojnine Kultura Medgeneracijsko Potovanja Dom Moda
Naročniki lahko objavijo tri brezplačne oglase na leto. Posamezen oglas lahko vsebuje največ 30 besed, pošljite pa ga do 15. v mesecu, da bo objavljen v naslednji številki. Oglase lektoriramo. Oglaševalcem zagotavljamo anonimnost, zato njihovih naslovov ali telefonskih številk ne posredujemo nikomur.
- Če se javljate na oglas, na ovojnico pisma napišite naš naslov ter šifro in številko oglasa, da lahko vaše pismo posredujemo naprej. Odgovarjajte le na male oglase zadnjih dveh mesecev.
Začimbe za mrzle dni in ljubo nam zdravje
Dobro počutjejanuar '24Prehrana
Prehrana
Začimbe so listi, cvetovi, jagode ali korenine rastlin, ki zaradi svojih naravnih sestavin dajejo jedem vonj in okus, obenem v telesu spodbujajo tek in olajšajo prebavo hrane. Začinjene jedi krepijo čute in gotovo pojemo vsega dobrega manj, saj ne hlastamo za potešitvijo.
V preteklosti, v času brez hladilnikov, so začimbe služile predvsem kot sredstvo za konzerviranje hrane, saj večinoma delujejo antiseptično. V ta namen jih še danes obilno uporabljajo v toplejših deželah. Nekdaj so imele tudi pomembno gospodarsko in politično vlogo, kot jo ima v zdajšnjem času nafta, zaradi začimb so se osvajala ozemlja in sklepale ženitve.
-
Dobro počutjedecember '23Zdravje Prehrana
Prehrana
Prepričani smo, da o mleku že vse vemo. Pa vendar živilska znanost odkriva nove podrobnosti, ki samo potrjujejo koristnost mleka za naš organizem. To velja tako za materino mleko, ki je prva hrana za dojenčka, kot tudi za mleko krav in drobnice, ki je tudi osnova za številne mlečne izdelke. V prispevku bomo govorili o mleku krav in drobnice, ki spremlja človeka že tisočletja. Zato smo ljudje nanj prilagojeni.
V vsej zgodovini je imelo mleko krav in drobnice pomembno prehransko in simbolno vlogo. Arheologi so odkrili, da so ljudje uživali mleko že v kameni dobi. Čaščenje mleka se je na evropskih tleh prek Keltov, Rimljanov, Germanov, Slovanov in drugih plemen ohranjalo skozi stoletja. Naši predniki so med dolgo selitvijo iz severovzhodnih step na slovenska tla uživali mleko in meso krav pasme cika, ki so jih spremljale pri selitvi.
-
Kaj so jedli stari Grki?
Stari Grki še niso poznali nekaterih živil, ki so sestavni del tipične sodobne grške kuhinje. Paradižnik, paprika in krompir niso bili na jedilniku, saj so jih prinesli v Evropo šele po odkritju Amerike sredi 15. stoletja, tudi pomaranče, jajčevci in riž so prišli pozneje. Temelj prehrane so predstavljale zelenjavne jedi in stročnice ter sadje, tudi žito, zlasti pšenica in ječmen, ki so ga največ uporabljali za peko kruha. Iz zelenjave, predvsem repe, korenja in redkve, so kuhali juhe, ki so jih začinili z oljčnim oljem, kisom, soljo in poprom...
-
Dobro počutjedecember '23Prehrana
Prehrana
Adventna peka je najlepša. Piškoti niso le imenitno darilo ob koncu leta, z njimi se radi posladkamo tudi sami. Pecite jih z otroki, veselje bo še večje. Že pripravljanje testa, potem oblikovanje, kaj šele okraševanje so navdušujoči, ko pa iz pečice zadiši, je zadovoljstvo nepopisno.
Tokrat sem vam pripravila nekaj zanimivih predlogov za izdelavo piškotov, ki naj popestrijo vašo knjižico receptov. Da bi šlo lažje, še ščep nasvetov:
- Krhko testo moramo hitro sestaviti, da se maščoba v testu ne ogreje preveč, ampak le toliko, da se poveže z moko v testo, kar pomeni, da se ne lepi na prste in delovno površino. Počitek testa v hladilniku je namenjen izključno ohlajanju testa, če je v njem veliko maščobe ali smo si vzeli nekaj več časa pri pripravi in bi morali za zanesljivo delo dodati več moke. Tega ne želimo, zato testo ohladimo.