Družite se s pozitivnimi ljudmi
Če hočete biti v življenju, na delu in v družbi uspešni, se morate zavedati, da se lahko družite z dvema vrstama ljudi. Prvi so tisti, ki vas napolnijo z energijo, ki na življenje gledajo pozitivno, so energični in pogumni, delajo to, kar govorijo, in v njihovi družbi se na splošno dobro počutite. Druga vrsta ljudi pa so večni nezadovoljneži, ki vas vedno znova potrejo in povlečejo v svojo nedejavnost. Z ljudmi iz slednje skupine se ni dobro družiti, če bi radi kaj dosegli in bili srečni.
Psihološka svetovalnica – maj 2014
Brezposelna vnukinja Na pogovor je prišla naša dolgoletna naročnica. Skrbi jo za vnukinjo, ki ima visoko izobrazbo, a kljub neštetim prošnjam za zaposlitev, ki jih pošilja tako rekoč vsak dan, ne dobi niti vabila na razgovor, kaj šele, da bi lahko upala na skorajšnjo redno zaposlitev. Starša se jezita, očitata ji, da ni dovolj vztrajna, vnukinja pa se doma samo zapira v sobo in molči. Pred časom je že poskušala z različnimi honorarnimi deli, vendar to po mnenju staršev ni primerna rešitev za njeno izobrazbo; zanjo si namreč želita veliko več.
Kratke zdravstvene novice – maj 2014
Pet najpogostejših tiov nevropatske bolečine Društvo diabetikov Velenje in Zveza društev diabetikov Slovenije sta pripravila izkustveno razstavo Senzorij bolečine, na kateri obiskovalci s pomočjo posebnih zabojnikov »preizkusijo« pet najpogostejših tipov nevropatske bolečine. Ta sodi med kronične bolečine, ki jih je najteže zdraviti, najpogosteje jo občutijo diabetiki, pa tudi bolniki z okvarami hrbtenjače, multiplo sklerozo, po zdravljenju s kemoterapijo in po možganski kapi.
Izdatna krepitev celotnega telesa
Po vseh poprejšnjih predihavanjih in razgibavanjih se bomo zdaj v celoti močno okrepili z na videz preprosto vajo, ki bo od vas zahtevala voljo in zbranost ter seveda pravilno izvedbo ob neprekinjenem in enakomernem dihanju. Upoštevajte svoje trenutne sposobnosti in bodite vztrajni. Preden začnete, se ogrejte s hojo in razgibavanjem po lastni želji. Upoštevaje izkušnje priporočam kak predklon in odklon ter seveda kroženje z vsemi sklepi in še posebej v gležnjih, kolenih in ramenih.
-
Težave s sklepi ima kar 40 odstotkov ljudi, starih med 45 in 75 leti in kar 80 odstotkov oseb, starejših od 75 let. Z njimi se srečujejo tako rekreativni športniki, kot ljudje s povečano telesno težo, dvakrat pogosteje kot moške pa težave s sklepi pestijo ženske. Pogosto jim ne ubežijo niti mlajši, zato je pomembno, da prepoznamo že prve opozorilne znake in hitro ukrepamo. Med najpogostejšimi razlogi za bolečine v sklepih je obraba in natrganost sklepnega hrustanca, kar se kaže kot bolečina v sklepih, ki je intenzivnejša ob gibanju in po...
-
Alergije so moteča in pogosto huda nadloga, celo bolezen že. Pa vendar pravih alergij, ki jih je mogoče dokazati, ni toliko, kot so ljudje prepričani. Naj se sliši še tako neverjetno: alergije so lahko tudi posledica pretirane skrbi za higieno, za skoraj sterilno okolje. Da postane odporno, se mora naše telo bojevati z bacili, virusi in bakterijami. Krepak imunski sistem varuje naše telo pred vsiljivci, alergeni vseh vrst. Mi mu s hrano lahko samo pomagamo.
Iz mamine kuhinje še diši – maj 2014
Drage bralke in bralci, še naprej vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam katerega od čim bolj izvirnih receptov jedi vaših mam, tet in babic na naslov: Uredništvo Vzajemnosti, Dunajska 109, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na urednica@vzajemnost.si. Če je le mogoče, dodajte fotografijo jedi. Ne pozabite pripisati vašega naslova in telefonske številke. Vsak mesec bomo izbrali in objavili po dva recepta. Sodelavka za zdravo prehrano Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh., pa ju bo strokovno komentirala.
Spoznajmo začimbe: Ne samo za v juho
Peteršilj, krebuljica, pehtran in drobnjak so dišeče začimbe, pri katerih največ uporabljamo aromatične liste. V francoski kuhinji so znane kot osnova fines herbes, torej začimbe, ki jih v jedi dodajamo na koncu kuhanja ali jih uporabljamo presne. Drugače je z zelišči, ki sestavljajo osnovo bouquet garni (timijan, lovor), saj z njimi začinimo jed na začetku kuhanja, zato jih po navadi uporabljamo v enolončnicah. Od kod taka razlika pri kuhanju? Predvsem zaradi tega, ker dišeči listi vsebujejo veliko vitamina C in veliko arome, ki se s...
-
Zelenjava po poljsko Potrebujemo: 6 večjih korenčkov 2 trdo kuhani jajci 2 žlici drobtin 2 žlici masla po želji peteršilj in druga sveža zelišča Korenje očistimo, narežemo na paličice, ki jih skuhamo v slani vodi ali soparimo, da se zmehčajo, a še ostanejo čvrste na ugriz. Naložimo jih na servirni krožnik in pokrijemo, da ostanejo tople. Trdo kuhani jajci olupimo, narežemo na drobne kocke in potresemo po korenju. Znova pokrijemo. Posebej v kozici raztopimo maslo, pridamo drobtine in jih med mešanjem nad šibkim ognjem kratko pražimo, da...
Naš pogovor: Rehabilitacija invalidnega zdravstva
Mag. Franc Hočevar je dober poznavalec zdravstva, predvsem pa vodenja zdravstvenih ustanov. Dolgo časa je bil direktor Inštituta za rehabilitacijo invalidov Soča, bil je tudi direktor naše največje zdravstvene ustanove, UKC Ljubljana ter svetovalec nekdanjega predsednika države za področje zdravstva. Ker že nekaj časa poslušamo, da je zdravstvo tik pred zlomom, smo se z njim pogovarjali, kako urediti zdravstvo, da bi delovalo dobro in da bi bilo še vedno dostopno vsem.