-
Da bo naš imunski sistem kos vsem izzivom, ki ga čakajo v hladnejšem obdobju leta, velja upoštevati smernice, na katere sta udeležence srečanja bralcev in prijateljev Vzajemnosti v Zadru spomnila zdravnika Anej Kokovnik in Cene Jerele iz UKC Ljubljana.
Za dobro telesno odpornost so pomembni:
- Raznolika in zdrava prehrana in dovolj tekočine. Posodobljena prehranska piramida posnema sredozemski način prehranjevanja. To pomeni, da uživamo sezonska živila, po možnosti pridelana v naši okolici, čim več zelenjave in sadja, stročnic in polnozrnatih žit. Obroki naj bodo pestri in ne preobilni. Večkrat na teden jejmo ribe in pusto meso (perutnina, jagnjetina, zajčje meso …), uporabljajmo kakovostne maščobe, kot je oljčno olje, pogosteje jejmo oreške, medtem ko naj bodo rdeče meso, polnomastni mlečni izdelki in sladice na krožniku...
-
Duševnih motenj še vedno velik del javnosti ne prepoznava kot zdravstveno težavo, pač pa jih enači s psihosocialnimi pritiski ali stresom, so ob svetovnem dnevu duševnega zdravja poudarili strokovnjaki. Ob tem pa po pandemiji covida-19 ugotavljajo več primerov duševnih stisk, zlasti anksioznosti in depresivnih motenj.
Za iskanje učinkovite pomoči morajo ljudje s težavami vedeti, kje jim je na voljo kakšna služba in kaj od posameznih oblik pomoči lahko pričakujejo. Pri nas v sklopu zdravstvenih domov deluje 17 centrov za duševno zdravje odraslih in 18 za otroke in mladostnike, kmalu naj bi jih imele vse regije. Smiselno je poiskati strokovno pomoč, kadar težav sami ali ob pomoči drugih ne morete razrešiti in vas obremenjujejo do te mere, da vidno poslabšujejo razpoloženje in vedenje, posledično pa se slabša vaše vsakodnevno delovanje, odnosi z bližnjimi in kakovost življenja. Pomoč in nasvet lahko poiščete zase ali za svoje bližnje, pri tem ni vedno nujno potrebna napotnica. Lahko pa vas v center napotijo tudi vaš osebni zdravnik, zdravniki specialisti, center za socialno delo ali druge službe.
Podari organ – podari življenje
Darovanje organov je najvišja oblika pomoči sočloveku, saj mu podarimo življenje, poudarjajo na zavodu Slovenija-transplant. Za marsikaterega hudega bolnika je edina rešitev presaditev darovanega organa, če seveda najdejo primernega darovalca v registru domačih darovalcev ali mednarodni mreži izmenjave organov Eurotransplant. Za posmrtno darovanje organov in tkiv za namen zdravljenja se lahko za časa življenja opredeli vsakdo ali pa se z darovanjem strinjajo svojci umrlega.
Izjavo o posmrtnem darovanju lahko vsakdo, starejši od 15 let, podpiše na večini območnih enot Rdečega križa in v nekaterih zdravstvenih zavodih in lekarnah. Seznam je objavljen na spletni strani zavoda Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant (http://www.slovenija-transplant.si). Tisti z veljavnim digitalnim potrdilom pa tudi prek portala e-uprava. Morebitni pomisleki o starosti, zdravju in o tem, ali so naši organi sploh primerni za darovanje, so odveč, saj se primernost posameznega organa ali tkiv presoja posamično. Odločitev je zapisana na kartici zdravstvenega zavarovanja, vidi jo lahko le pooblaščena oseba. Na enak način se lahko vsakdo izrecno opredeli proti darovanju.
-
Psihologija
Značaj ali karakter predstavlja skupek osebnostnih potez, načina doživljanja okolice, posamezniku lasten vzorec vstopanja v odnose. Je slika, kakršno kaže zunanjemu svetu tako z vidika doživljanja čustev, govora, nam bližnjih posameznikov in vstopanja v odnose z njimi. Kako pogosto ste za nekoga rekli, da ima močan karakter? Kaj to za vas pomeni?
Na značaj poleg genov vpliva tudi zunanja okolica, ki posameznika zelo oblikuje že v maminem trebuhu, predvsem pa v prvih letih njegovega otroštva. V primerjavi z njim pa je temperament le z geni pridobljen vzorec delovanja, doživljanja in odzivanja na okolico. Okolica in naša razlaga sporočil iz nje sta torej ključni za to, kakšen značaj si bomo oblikovali. In ko govorimo o močnih karakterjih in ljudeh z velikim karakterjem, največkrat laično mislimo na nekoga, ki trdno stoji za svojimi besedami, zna uveljaviti svojo voljo, je odločen pri postavljanju trditev, ki držijo zanj in tudi za druge. Pogosto pa besedno zvezo močan karakter uporabljamo za nekoga, ki vztraja pri svojih stališčih in prepričanjih ne glede na spremembe situacije ter zunanjih okoliščin. Ti ljudje so največkrat vztrajni v dokazovanju svojega »prav« in svojih stališč ne menjajo zelo pogosto. Ali je to tisto, po čemer res hrepenimo in kakršne ljudi si želimo imeti ob sebi?
Slabe skrbi za zobe ni mogoče skriti
Zdravje
Zobozdravniki opažajo, da večina starejših pacientov slabo skrbi za ustno higieno – tako za zobe kot za protetične nadomestke. Nepravilna in neredna nega zelo poslabša ne le videza, temveč tudi zdravje zob in dlesni oziroma funkcionalnost protetičnih izdelkov.
Miselnost, da s staranjem tako ali tako izgubimo zobe, je napačna. Če za zobe in protetične nadomestke, na primer mostičke, zobne vsadke in proteze, pravilno skrbimo, jim zelo podaljšamo življenjsko dobo. Na zdravje celotne ustne votline seveda vplivajo tudi slabe navade (predvsem kajenje), bolezni (recimo sladkorna bolezen), poškodbe in tudi dednost (na primer nagnjenost k parodontalni bolezni). Na to, kar smo podedovali od svojih prednikov, ne moremo vplivati, lahko pa za zdravje ustne votline veliko naredimo z ustrezno higieno, obiski zobozdravnika, zdravim življenjskim slogom in izogibanjem nevarnim situacijam.
-
November je mesec, ko se gotovo ozremo po povsem jesensko-zimski zelenjavi, tj. po zelju in ohrovtu. Vsaj po rdečem zelju.
Ali ste vedeli, da je rdeče zelje vijoličaste barve zaradi antocianov, naravnih barvil iz skupine flavonoidov, ki delujejo proti raku? Flavonoidi so topni v vodi, tudi v potu, zato se prsti med rezanjem rdečega zelja obarvajo. Ta naravna barvila se sproščajo v vodo, juho ali omako, prikupno barvo ohranimo, če v lonec z rdečim zeljem dodamo malce kisline iz vina ali kisa.
Zelje in ohrovt vsebujeta visoke vrednosti vitamina C, zato ju večkrat kot kuhana pojemo kar surova v solati. V eni skodelici je približno polovica dnevnih potreb po vitaminu C. Rdeče zelje vsebuje še veliko drugih vitaminov, med drugim vitamina K, B6, kar koristi za močne kosti. Vseh hranil, tudi mineralov, ima rdeče zelje več kot belo, zato je velika škoda, če ga ne znamo uporabiti drugače kot le dušenega za martinovo. Tako zelje kot tudi ohrovt pa naš obrok obogatita z vlakninami. Večina je netopnih in s tem na okusen način pospešimo svojo prebavo.
Stročnice so zakladnica zdravja
V preteklih desetletjih, ko mesa nismo imeli vsak dan na krožniku, je bil fižol zelo cenjena beljakovinska hrana. In pridelali smo ga sami. Bil je zelo poceni, saj je morala mama zamenjati kar pet kilogramov fižola za pol kilograma sladkorja. Danes je fižol okrog osemkrat dražji od sladkorja. Bržkone je prav tako, če upoštevamo, koliko pozitivnega nam dajejo stročnice za zdravje.
Fižol pomlajuje, saj ima veliko nukleinskih kislin, ki pospešujejo obnovitvene procese celic v telesu. Če jih ni dovolj, se presnovni proces zmanjša, posledica sta nenehna utrujenost in hudo izpadanje las. S kar četrt stoletja dolgimi raziskavami na skupini 16 tisoč moških po vsem svetu so ugotovili, da je fižol v vsakodnevni prehrani kar za 80 odstotkov zmanjšal tveganje za srčna obolenja.
Rehabilitacija je vseživljenjski proces
ZDRAVJE
Sodobna medicina in tehnologija sta sposobni rešiti akutni dogodek na srcu, ampak če zdravljenju ne sledita ambulantna in vseživljenjska rehabilitacija, je to nedokončana zgodba. Zato so koronarni klubi nenadomestljiva podpora bolnikom in njihovim družinam.
To dejstvo so ob 40. obletnici Koronarnega kluba Ljubljana poudarili tako kardiologi kot bolniki s srčno-žilnimi boleznimi. Vključitev v program kardiovaskularne rehabilitacije namreč podaljša preživetje, zmanjšuje tveganje za zaplete ali vnovični infarkt, predvsem pa izboljša kakovost življenja.
Ognjič in njegovi blagodejni učinki
Ognjič (Calendula officinalis) je ena najbolj razširjenih in dobro znanih zdravilnih rastlin z mnogimi blagodejnimi učinki. Ali vas zanima, kako si lahko sami izdelate ognjičevo olje?
Vrtni ognjič je enoletna zdravilna rastlina, ki zraste do približno 60 centimetrov visoko. Izvira iz južne Evrope. Je zelo koristen, saj odganja tudi škodljivce, kot je koloradski hrošč. Prelepi cvetovi rumene do oranžne barve vsebujejo eterična olja, flavonoide, kumarine in triterpenoide, ki so osrednje ognjičeve učinkovine.
Zaupajmo v to, kar je proizvedeno pri nas
Projekt Zelene verige temelji na povezovanju lokalne ponudbe in lokalne potrošnje hrane in s tem samooskrbe v regiji. V središču je sezonska hrana, ki je pridelana in predelana ter distribuirana in porabljena v lokalnem okolju ter posledično zahteva manj skladiščenja in prevozov, z vnaprejšnjimi dogovori o dobavi pa je mogoče zmanjšati presežke v pridelavi in količine zavržene hrane.
Kratke nabavne verige vplivajo na kakovost prehrane in posledično na zdravje ljudi, v gostinstvu, turizmu in kmetijstvu pa tudi na povečanje dodane vrednosti. Z mislijo na to se je v sklopu projekta Zelene verige septembra v Ljubljani odvila prva vseslovenska borza lokalno pridelanih živil. Na njej so podatke o ponudbi in povpraševanju med seboj izmenjali ponudniki lokalnih kmetijskih pridelkov in predstavniki šol ter gostinskih in turističnih lokalov. Sodelovalo je 54 pridelovalcev in deset zadrug.