Opuščanje mita o idealnem življenju
Dobro počutjeoktober '22Ljudje Starejši
Zdravje psihologija
Pričakovanja, kako bi morali živeti, da bo za nas najbolje, da bomo srečni, zdravi, uspešni …, na nas pritiskajo na vsakem koraku, pravi v uvodu v knjigo Srečni do konca dni Paul Dolan. Profesor na prestižni londonski šoli za ekonomijo je strokovnjak za človekovo vedenje in kakovost bivanja, še zlasti na področju občutenja bivanjskega zadovoljstva oziroma »iskanja sreče«. Širšo prepoznavnost je dosegel s knjižnimi uspešnicami, ki predstavljajo ugotovitve raziskav o zadovoljstvu med prebivalci Velike Britanije in ZDA.
-
Celiakija je sistemska imunsko povzročena bolezen, ki nastane zaradi preobčutljivosti za gluten. Običajno se začne v zgodnjem otroštvu, vendar se lahko pojavi tudi kadar koli kasneje. Če je ne zdravimo, vodi v zaplete, tudi resne. Žal je v starosti pogosto neprepoznana, čeprav jo je mogoče hitro odkriti že s pregledom kapljice krvi iz prsta. V okviru evropskega projekta odkrivanja celiakije v Podonavju bodo zato do konca leta na Štajerskem testirali do tisoč starejših, njihovih bližnjih sorodnikov in bolnikov z avtoimunskimi boleznimi.
Krompir – živilo, ki ga premalo cenimo
Krompir je pred 300 leti Evropo rešil lakote. Če drugega ne, smo si to šolarji zapomnili iz zgodovine in prav zaradi krompirja tudi nekdanjo cesarico Marijo Terezijo. Prav ona je namreč razširila krompir po vseh deželah habsburškega cesarstva, kamor je spadalo tudi ozemlje današnje Slovenije.
Še v moji mladosti smo za kosilo ali večerjo mnogokrat jedli krompir kot glavno in edino jed. Danes ne rešuje več lakote, a prinaša v našo prehrano obilje mineralov, vitaminov in tudi ogljikovih hidratov za energijo. Po vsem svetu poznamo več kot tri tisoč sort krompirja različnih lastnosti in barv, od bele, rumene, rdeče, rožnate, modre ..., krompirje z bolj vodeno ali bolj moknato strukturo, take, ki se močno razkuhajo, in druge, ki se ne razkuhajo. Takoj pa povejmo, da barva krompirja nima odločilne vloge pri prehranski, pač pa pri zaščitni vrednosti krompirja.
Podaljšati vozniško dovoljenje?
Pretreseno sem poslušala vest o hudi prometni nesreči srbskega avtobusa, ki se je prevrnil v Bolgariji in ogrozil življenja otrok in njihovih spremljevalcev. Morda me je bolj kot običajno ta vest pretresla zato, ker ob dejstvu, da bom drugo leto stara osemdeset let, že celo leto ob občasnih napakah in neumnostih, ki jih počnem med vožnjo, razmišljam, ali naj podaljšam vozniško dovoljenje ali pa naj se vožnji z osebnim avtomobilom odrečem.
Prebrala sem, da je reakcijski čas eden izmed najpomembnejših dejavnikov učinkovitega obnašanja v prometu. Hitrost in učinkovitost našega reagiranja na cesti sta povezani z vrsto dejavnikov, na primer z osebnostjo, voznikovo starostjo, izkušnjami, vremenskimi pogoji, utrujenostjo, posebej pa s pozornostjo, pravijo strokovnjaki AMZS. Pri starejših je pomembno tudi, ali nas težave, ki nam jih povzročajo bolezni, ovirajo pri vožnji in kakšna zdravila jemljemo ali pa jih pozabimo vzeti na dan, ko gremo na vožnjo.
Ohranimo gibljivost in vitalnost
Sestavljena vaja, pravilneje rečeno, nežno povezani gibi, ki si sledijo iz enega položaja v drugega in v končni izvedbi v eno samo sestavljeno vajo, lahko pomagajo ohranjati nujno potrebno gibljivost. Sklop vaj je le droben ključ do vitalnosti v vseh življenjskih obdobjih in je namenjen vsem ljudem.
Današnji prispevek je posebnost v sklopu prispevkov na temo gibanja, zato je način gibanja treba predstaviti malce podrobneje. Najpomembnejše vodilo sta mehkoba in nežnost, ki vodita celotno gibanje ob neprekinjenem povezanem dihanju skozi nos. Na ta način gibanje iz ponovitve v ponovitev postaja odločnejše in čvrstejše, lahko bi rekli izrazitejše, a zelo daleč od grobosti. Vajo vedno naredimo vsaj dvakrat najprej v eno in nato še v drugo smer. V premoru ob menjavi smeri pa krožimo z rameni.
-
Prezračevanje, razkuževanje in maske v zaprtih prostorih
Po mnenju zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana se bomo sčasoma navadili živeti s covidom-19, kljub temu pa na ministrstvu spremljajo razmere in so pripravljeni na morebitno povečanje okužb v jesensko-zimskem času. Trenutno pri nas prevladuje različica virusa, ki se hitro širi in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka bolezni. Zato epidemiologi priporočajo do zdaj znane ukrepe za omejitev širjenja okužb, zlasti skrb za higieno, redno zračenje prostorov in uporabo mask v zaprtih javnih prostorih (trgovinah, knjižnicah,...
-
Če bi pri nas komu rekli, da je najboljši zdravnik tisti, ki ga ne vidite, bi vas precej čudno gledali. V starih časih cesarske Kitajske so bili namreč zdravniki plačani odvisno od tega, koliko zdravih ljudi oskrbujejo, kako skrbijo za svoje varovance. Torej ne le za bolne, kot je navada danes. Prisegali so na preventivo. Ta pa vključuje skrb posameznika za zdravje. Zadnja kitajska cesarica Cixi je imela navado reči: »Kultiviraj samega sebe.« Zavzemala se je za daoistični qigong.
Vsaka odločitev je dobra, če je moja
Psihologija
Vedno znova pa se nam zgodi, da zelo podobno živimo iz dneva v dan – vstajamo ob istem času, preživimo dan podobno kot včeraj, razmišljamo o stvareh, ki nas obremenjujejo oziroma nam povzročajo stisko, in še celo jemo podobno hrano, izbiramo enako rekreacijo, z najbližjimi razpravljamo o istih temah. Točno vemo, s kom se o nečem ne bomo strinjali, pa se vseeno spustimo v besedni dvoboj in že petdesetič po vrsti doživimo podoben razplet dogodkov. Koliko tako ravnanje velja tudi za nas? In kje je naš prispevek k temu, da se nam življenje v določenih segmentih vedno znova ponavlja?
Pri shrankih je na delu domišljija
Vrtičkarji imamo v poznem poletju in jeseni precej dela s pripravljanjem shrankov. In čeprav se delo velikokrat zavleče pozno v noč, je ves napor kmalu poplačan. Izbrala sem recepte, pri katerih porabim plodove, ki ob koncu sezone ostanejo nedozoreli, kot so buče, paradižniki. Poskusite vse in se poigrajte še vi.
Sušenje poznamo. Najbolj se obnese pri zeliščih in dišavnicah. Če imate natančno pečico, jo nastavite na največ 50 stopinj in sušite vsaj tri ure (po potrebi čez noč) pri priprtih vratcih. Zagotavljam, da bodo posušeni listki bazilike prav lepo zeleni. Za sušenje paradižnika izberemo manjše plodove, prerežemo jih na pol in razporedimo po pekaču. Sušenje traja nekaj ur več in pri 100 stopinjah, medtem ko krhlje jabolk, hrušk sušimo pri največ 60 stopinjah. Po želji jih pred tem potopimo v raztopino vode in limoninega soka, da manj potemnijo.
-
MODA
Če je vaša postava majhna in drobna, ni nujno, da se počutite nekako izgubljeno. Tudi igralki Judy Garland in Elizabeth Taylor v višino nista merili več kot 158 centimetrov, vendar zaradi tega na velikem platnu nista bili videti majhni, ravno nasprotno. Za dobro počutje ni pomembna višina, temveč oblačila in dodatki, ki so skladni z vašo postavo in vašim slogom oblačenja.
Oblačila poiščite med ponudniki konfekcije, ki imajo v svojem prodajnem programu kolekcije za manjše postave. Našli jih boste pod oznako »petite«. Kakšno oblačilo več boste našli pri proizvajalcih oblačil z juga Evrope (Španija, Portugalska), saj so tam standardne višine prebivalstva nižje kot na severu Evrope. Da boste čim bolj skladni in videti višji, kot ste v resnici, pa upoštevajte še naslednje nasvete.