-
Vsak drugi odrasli človek iz razvitega sveta, torej tudi iz Slovenije, ima previsok krvni tlak. Običajno dolga leta ne povzroča prav nobenih težav ali bolečin, a v tem času dela škodo srcu, ledvicam, možganom, očesnemu ozadju itd. Dejstvo je, da nezdravljen povišan krvni tlak veča tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, ki imajo lahko hude posledice.
Visok krvni tlak ima vsak drugi posameznik ali posameznica, starejša od 65 let. Zato je poleg toplomera pametno imeti doma tudi merilnik krvnega tlaka in si ga občasno izmeriti. »Če je previsok, je treba k zdravniku, saj sta še posebej pri tej bolezni, ki običajno brez vseh zdravstvenih težav dela škodo v bolnikovem telesu, pomembna zgodnje odkritje in pravočasno zdravljenje,« je začel Rok Lokar, dr. med., specialist splošne medicine, s Klinike Doktor 24 v Ljubljani.
-
Ali tudi vi komaj čakate sadje, ki v teh dneh dozoreva na vrtovih? Se tudi vi veselite prvih jagod, robidnic, malin, kosmulj in ribeza? Letos nas bo, vsaj tako kaže, narava obdarovala s sadnim obiljem, ki ga bomo gotovo izkoristili in se ga vsekakor do sitega najedli.
Vroče višnje s sladoledom
Za 4 osebe potrebujemo:
400 g svežih višenj
vrečko vaniljevega sladkorja ali žličko vaniljevega ekstrakta
2 žlici sladkorja
žlico jedilnega škroba
1 l vaniljevega sladoleda
Priprava: Za sadno omako v kozici nad šibkim ognjem previdno segrevamo višnje s sladkorjem in vaniljo, da se malce ogrejejo, kožica popoka in se začne izcejati sadni sok. V skodelici pomešamo škrob z 2 žlicama hladne vode, gladko premešamo, nato zmes vlijemo med sadje. Počasi in nad šibkim ognjem višnje v sadni omaki kuhamo 5 minut, v tem času tekočina spremeni barvo iz bele v svetlečo in bistro vijoličasto barvo. Takrat odstavimo, da se sadni kompot ohladi do toplega. V skodelice nalijemo mlačno sadje s tekočino in dodamo kepico sladoleda. Takoj ponudimo.
Daljši trak, šal ali vrvica za pomoč
Prejšnji mesec na stolu, tokrat pa vaje na tleh in še malce težje ter s pomočjo daljšega traka. Vaj se bodo lahko lotili tudi resnejši rekreativci in si z njimi pomagali pri razvoju gibljivosti, moči in koordinacije. Prav tako je sprostitev prijetnejša s pomočjo tega enostavnega pripomočka.
Najprej pa je treba opraviti krajše ogrevanje. Glede na izbiro vaj je priporočljivo, da ob hoji naredite vsaj še nekaj kroženj z boki, rameni, vratom in nekajkrat izmenoma visoko dvignete obe nogi.
Vsem današnjim vajam je treba posvetiti malce več pozornosti, saj elastičen šal ali trak zahteva več prilagajanja med gibanjem. Konkretno to pomeni, da lahko s preveč ali premalo zategnjenim trakom hitro dosežemo neželen učinek. Če pa za vadbo uporabljate močnejši elastični trak, obstaja možnost, da si z njegovo nepravilno uporabo celo škodite.
-
Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas. Vsako leto je več kot 4000 primerov možganske kapi, kar je več kot deset dnevno. Približno 30 odstotkov ljudi jo utrpi v aktivnem obdobju, 40 odstotkov bolnikov ima po možganski kapi zmerne težave pri funkcioniranju, 15 do 30 odstotkov pa hujše, več kot polovica jih potrebuje pomoč pri vsakdanjih opravilih.
Za preprečevanje možganske kapi je zelo pomembna preventiva, za preprečevanje njenih posledic pa sta pomembna prepoznavanje znakov možganske kapi in hitro ter pravilno ukrepanje. Tako lahko najbolj zmanjšamo posledično invalidnost in umrljivost. Najpomembnejša preventiva je zdrav način življenja. Zdravnik Matija Cevc, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, svetuje vsaj 30 minut hoje na dan, uravnoteženo prehrano z več sadja in zelenjave in omejitev vnosa maščob, soli in sladkorja. Priporoča sredozemsko prehrano in bolj umirjen način življenja ter opustitev škodljivih razvad, kot sta uživanje alkohola in kajenje. Pomembne so tudi redne meritve krvnega tlaka, krvnih maščob in sladkorja ter srčni utrip. Ob povišanem holesterolu in krvnem tlaku pa je treba skrbno jemati zdravila.
-
Oglasi za telekomunikacije nam sporočajo, da so »najmočnejše tiste vezi, ki jih ne vidimo«. Pod te besede se lahko podpišejo tudi marsikateri drugi kreatorji našega vsakdana. Kaj s tem mislimo?
Vplivamo lahko na tisto, kar vidimo, slišimo, čutimo, se zavedamo, da obstaja okrog nas. S stresom se lahko spopademo, če ga čutimo (smo na primer napeti, razdražljivi, nas muči nespečnost, imamo težave s prebavo, srčnim utripom, potenjem …), če ga vidimo (na primer kot previsok račun, razpadli zakon, diagnozo bolezni) ali če ga slišimo (na primer kot pretiran hrup, grobo izrečene besede, žalitev). Če ne vemo, da smo pod stresom, potem se z njim ne bomo ukvarjali in bomo živeli naprej na enak način kot do zdaj. Stres pa nam še naprej povzroča številne preglavice.
-
Pri letošnjih pomladno-poletnih kombinacijah je pogost bledo rožnat odtenek. Lepo ga lahko kombinirate s črno barvo in cvetličnim grafičnim vzorcem, ki kombinacijo osvežita in naredita elegantno. Ne pozabite na druge modne dodatke, ki lepo zaokrožijo vašo podobo.
Letos so modne širše tričetrtinske hlače, če pa imajo velik cvetlični vzorec, pa še toliko bolj. Naravni materiali, kot so bombaž, viskoza in lan, so čudoviti za nošenje v poletnih mesecih in nič zato, če se malo mečkajo. Pletenine, kot sta viskozni in bombažni džersi z nekaj elastana, pa so prav tako nepogrešljive, hkrati pa enostavne za vzdrževanje.
Prehrana pri kronično občutljivem črevesju
Pogoste driske in/ali bolečine v črevesju so znak kronične občutljivosti črevesja. Osebe s takšnimi težavami težko prebavijo nekatera živila, zato zdravnik uživanje le-teh običajno odsvetuje. To je sicer koristen ukrep, ki pa lahko privede do še večjega primanjkljaja esencialnih hranil. V tem prispevku predstavljam svoj trimesečni program okrepitve ob kronično občutljivem črevesju.
Najprej optimiziramo beljakovinsko prehrano z aminokislinami OKA (dva do tri tedne).
Za hitro regeneracijo po bolezni je bistvena beljakovinska hrana. Žal so beljakovine težko prebavljive in na celični ravni tvorijo veliko toksinov. Edina vrsta beljakovinske prehrane, ki rešuje obe težavi, so aminokisline tipa OKA. V kri se v celoti absorbirajo že v prvem metru tankega črevesa brez tvorjenja (dražečih) fekalnih odpadkov.
Sir idealno dopolnjuje rastlinska živila
Naravno surovo mleko zdravih krav, ovc, koz, kobil ali oslic, ki se pasejo, je idealna hrana. Vsebuje vsa hranila, pomembna za življenje, in to v pravilnem medsebojnem razmerju. Skoraj ni diete, v katero ga ne bi mogli vključiti.
Kakovost mleka in postopek izdelave določata kakovost in hranilno vrednost sirov. Ti so koncentrat visokovrednih mlečnih beljakovin, ki jih je od 20 do 35 odstotkov, največ v obliki kazeina; ta ima biološko vrednost od 80 do 85 odstotkov. Kazein se med izdelavo in zorenjem sira razgradi na aminokisline, ki jih telo lažje, hitreje in še temeljitejše izkoristi. Poveča se razpoložljivost lizina, z zorenjem se povečajo tudi količine drugih aminokislin, zlasti asparaginske in glutaminske kisline; to pospeši izločanje želodčnih sokov in okrepi prebavo.
Demenca, bolezen, ki spreminja osebnost
Ko je po možganski kapi za demenco zbolela moja mama, o tej bolezni starejših ljudi, čeprav lahko zbolijo tudi mlajši, pri nas še niso veliko vedeli in še veliko manj govorili. O njej tudi splošni zdravniki niso veliko vedeli, saj so demenco uvrstili v program medicinske fakultete šele leta 2000. Tako sem skupaj z mamo dolgo tavala v temi in nekaj časa celo naivno upala, da bo nekoč ozdravela in da bo spet takšna, kot je bila …
Tega seveda nisem dočakala, saj je demenca kronična in napredujoča bolezen. Zanjo znanost žal še ni iznašla zdravila, čeprav je bolnikov vsak dan več. Pravzaprav na trgu ni novega zdravila zoper demenco že od leta 2004. Tista, ki so, pa napredovanje demence le za kakšno leto ustavijo in blažijo predvsem stranke učinke bolezni: nemir, nespečnost, blodnjavost itd.
-
Aktivni kisik, naravna pomoč
Slovenska inovacija OROXID® je edina oralna raztopina na osnovi aktivnega kisika, ki je v Evropi registrirana kot medicinski pripomoček za vzdrževanje ustne higiene ter preprečevanje in lajšanje bolezni obzobnih tkiv (parodontitis, gingivitis). Njeno inovativnost ter zadovoljstvo ob uporabi so potrdili tudi slovenski kupci, saj so jo nagradili s prestižnim nazivom izbran produkt leta. +F
Info točka na onkološkem inštitutu
Na Onkološkem inštitutu Ljubljana lahko bolniki in svojci vsak delovni dan med 9. in 13. uro obiščejo INFO točko za bolnike in svojce, ki je v osrednji avli stavbe Onkološkega inštituta Ljubljana (stavba D, E, H)). Vsak torek so vam za vprašanja na voljo predstavnice združenja Europa Donna. Ob ponedeljkih so na INFO točki predstavniki Združenja EuropaColon Slovenija, ob sredah predstavniki Društva onkoloških bolnikov Slovenije in Hospica, ob četrtkih Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo in ob petkih ponovno Društva onkoloških bolnikov Slovenije.